10 semne c─â e┼čti ipohondr─â

2 2 jpg jpeg

Ce este ipohondria? Ipohondria este o preocupare exagerat─â pentru propria s─ân─âtate ┼či pentru s─ân─âtatea celor din jur, dar ┼či teama constant─â de boal─â. Aceast─â team─â nu dispare nici ├«n urma consulta┼úiilor medicale sau a analizelor repetate. Persoanele care sufer─â de ipohondrie ├«┼či analizeaz─â starea de s─ân─âtate ├«n permanen┼ú─â, au impresia c─â mereu li se ├«nt├ómpl─â ceva grav ┼či c─â lucrurile scap─â de sub control.

Recunosc asta cu senin─âtate ┼či calm dup─â ce am trecut prin zeci de momente de panic─â absolut─â cu feti┼úa mea nou-n─âscut─â ├«n bra┼úe. Da! Ipohondria se poate manifesta ┼či fa┼ú─â de propria ta persoan─â, dar ┼či fa┼ú─â de cei dragi. Eu m─ârturisesc acum cu calm c─â intram ├«n panic─â ┼či-mi imaginam cele mai devastatoare scenarii doar pentru c─â cea mic─â sughi┼úa, dormea prea mult sau prea pu┼úin, pentru ca avea o bubi┼ú─â sau pentru c─â regurgitaÔÇŽ

Ipohondria este o suferin┼ú─â, poate fi ┼úinut─â sub control cu calm ┼či cu sus┼úinerea unui medic bun. ├Än cazul meu, cel care a adus lucrurile pe linia de plutire a fost medicul pediatru al fiicei mele, care s-a uitat ├«ncruntat la mine, pe deasupra ochelarilor ┼či mi-a spus calm: ÔÇŁCopilul este perfect! Dar dumneavoastr─â, doamn─â, sunte┼úi ipohondr─âÔÇŽ ÔÇŁ. Nu sunt mereu perfect calm─â, dar am capacitatea de a ┼úine lucrurile sub control.

Primul pas este identificarea semnelor care arat─â ce e┼čti ipohondr─â. Apoi ai nevoie de un medic bun, calm ┼či prietenos care s─â te ajute s─â ├«n┼úelegi c─â lucrurile nu sunt mereu negre, ci de cele mai multe ori albe ┼či normale. Sfaturile unui psihoterapeut pot fi ┼či ele de ajutor.

Iat─â cele mai comune semne care arat─â c─â e┼čti ipohondr─â:

1. Intri în panică repede. Te sperie orice junghi, orice spasm, orice durere.

2. Nu te poate lini┼čti nimeni ┼či nimic ┼či ├«┼úi imaginezi scenarii dramatice. Reac┼úionezi a┼ča fa┼ú─â cu tine dar ┼či cu cei dragi ┼úie.

3. Medicul a devenit prietenul t─âul cel mai bun. Este recomandat s─â mergi la medic dac─â sim┼úi c─â ceva nu este ├«n regul─â sau m─âcar o dat─â pe an pentru c├óteva analize. ├Än schimb, dac─â faci vizite medicului t─âu, ├«n fiecare s─âpt─âm├ón─â, dac─â ceri consulta┼úii la speciali┼čti pentru fiecare co┼č, atunci este o problem─â.

4. Nu ai ├«ncredere ├«n opinia medicilor ┼či nici ├«n rezultatele investiga┼úiilor. Acesta este unul din cele mai clare semne care arat─â c─â e┼čti ipohondr─â.

Cite┼čte continuarea articolului pe totuldespremame.ro