Emoţii negative? Aşa le poţi depăşi!

1 emotii negative jpg jpeg

Temerile nejustificate, grijile, gelozia şi furia sunt câteva dintre emoţiile negative care ne pot afecta relaţiile cu cei din jur. De aceea, în loc să te laşi copleşit de ele, învaţă să le domini!

În lumea noastră cu doi poli este absolut firesc ca şi emoţiile – fără de care existenţa ar fi ternă, iar noi ne-am transforma în roboţi – să fie pozitive sau negative. Şi cum cele pozitive sunt dorite şi binevenite, nu ele sunt cele care ne creează marile probleme, ci cele negative. Supărarea, tristeţea, gândurile negre, frica, grijile, regretele, culpabilizarea, invidia, nesiguranţa sunt emoţii pe care ar trebui să învăţăm să le gestionăm repede şi bine, căci altfel nu numai că ne vor face zilele şi nopţile iad, afectându-ne, pe termen lung, relaţiile cu persoanele apropiate, dar vor ajunge inclusiv să ne îmbolnăvească fizic.

Ce putem face

Pentru a ne controla emoţiile negative, putem începe prin a acţiona asupra „potenţiometrului”. Imaginându-ne un buton pe care-l putem învârti pentru a schimba „intensitatea”. Pornind de la ideea că emoţiile sunt stări psihice normale, implicit şi cele negative, apoi devenind atenţi la felul în care ne raportăm la lucrurile din jur, fiindcă emoţiile negative, de altfel ca şi cele pozitive, ţin de percepţia noastră, în general subiectivă, asupra realităţii care ne înconjoară.

Gândirea doar în alb sau negru

Pentru a gestiona cu succes emoţiile negative am mai putea încerca să analizăm mai atent gândurile negre care ne cuprind adesea fără motiv. Ceea ce ieri era acceptabil şi suportabil, astăzi ne face să suferim cumplit, încât nu ne mai găsim nicicum liniştea şi echilibrul. Este vorba despre erori de gândire! Se ştie că „să despici firul în patru” nu este profitabil şi că, nesusţinute de dovezi, interpretările noastre pot fi greşite şi ne pot determina reacţii nerealiste. Avem tendinţa să gândim în alb/negru, în ciuda faptului că universul este atât de colorat şi nuanţat. „Dacă nu reuşesc să obţin acum promovarea, cariera mea este terminată”. O astfel de atitudine va crea emoţii negative şi, chiar dacă vei fi promovat la un moment dat, până la aflarea verdictului nu vei mai fi bun de nimic. În schimb, evaluarea pozitivă a tuturor rezultatelor bune obţinute în carieră te-ar putea face să fii mai puţin stresat şi încrâncenat şi să te bucuri pe deplin de ceea ce eşti şi faci zi de zi.

Noi suntem în măsură să decidem dacă vedem părţile bune sau, dimpotrivă, pe cele rele. Ceea ce alegem să vedem – jumătatea plină sau jumătatea goală a paharului – determină simţămintele şi emoţiile noastre. Emoţiile negative lăsate să-şi facă de cap ajung să ne îmbolnăvească, aşadar ne stă în putinţă să împiedicăm apariţia bolilor.

10 sfaturi pentru echilibru emoţional

Controlează-ţi furia

Nu-s puţine situaţiile când, din motive mai mult sau mai puţin obiective, simţim că ne apucă furia. Important este să ne amintim că furia poate duce la apariţia unor situaţii grave de conflict cu ceilalţi. Când vedem roşu în faţa ochilor, pierdem controlul şi ne putem expune unor acte de violenţă cu consecinţe deosebit de grave. Dacă păstrăm starea emoţională la nivel de iritare şi nu o lăsăm să degenereze în furie, vom avea capacitatea să acţionăm raţional, fără să ne pierdem cumpătul.