VIDEO Simptomele anorexiei, boala psihologic─â fatal─â

1 2 jpg jpeg

Din cauza standardelor ├«n materie de frumuse┼úe impuse ├«n ziua de azi - reprezentate de siluetele silfide ale manechinelor - a dietele promovate de vedete tot mai multe tinere apeleaz─â la tot felul de modalit─âti pentru a pierde ├«n greutate. Aceste diete aplicate la nesf├ór┼čit ┼či obsesia pentru imaginea personal─â duc la o afec┼úiune care este denumit─â anorexie nervoas─â.

Este foarte bine ┼či s─ân─âtos s─â ai grij─â de imaginea ta, s─â te men┼úii ┼či s─â te ├«ngrije┼čti, ├«ns─â aceast─â preocupare nu trebuie dus─â la extrem. Iat─â care sunt semnele care ├«┼úi arat─â c─â ai o problem─â ├«n acest sens ┼či c─â trebuie s─â iei m─âsuri!

Greutatea necorespunz─âtoare

├Än func┼úie de v├órsta ┼či ├«n─âl┼úimea fiecaruia, se stabileste greutatea corporala ideal─â. ├Än cazul ├«n care aceasta este cu mult mai mic─â, atunci este clar c─â exist─â o problem─â. Pe lang─â acest simptom, care este, de altfel, cel mai evident, exist─â ┼či alte semne fizice printre care: aspectul fragil, deshidratarea, starea permanent─â de oboseal─â, pielea uscat─â, ame┼úelile, le┼činul, ritmuri neregulate ale inimii, intoleran┼ú─â la frig ┼či lipsa menstrua┼úiei sau delegrarea acesteia.

Anorexia nervoas─â nu este numai o boal─â legat─â de alimenta┼úie, ci ┼či de parte psihologic─â. Simptomele psihologice sunt: - percep┼úia distorsionat─â asupra propriei persoane - aici vorbim despre faptul c─â persoana care sufer─â de anorexie nu se va considera niciodat─â destul de slab─â. Aceasta are tendin┼úa continu─â de a elimina gr─âsimea, chiar dac─â aceasta nu exist─â. - comportament obsesiv-compulsiv - toate restrictiile alimentare pe care persoana ├«n cauz─â ┼či le impune determin─â un comportament obsesiv, mai ales ├«n ceea ce o prive┼čte. - negarea faptului c─â exist─â o problema de sanatate - de cele mai multe ori persoana care sufer─â de aceast─â problem─â de s─ân─âtate nu va recunoa┼čte c─â are o problem─â. - dificult─â┼úi de concentrare - ├«n lipsa unei alimenta┼úii cel pu┼úin normale, vor ap─ârea cu siguran┼ú─â dificult─â┼úile de concentrare

- lipsa interesului fa┼ú─â de via┼úa sexual─â - ve┼čnic nemul┼úumit─â de aspectul fizic, odat─â cu apari┼úia bolii, persoanele afectate prefer─â s─â se izoleze ┼či refuz─â interac┼úiunile cu alte persoane, inclusive cu cele de sex opus.

Cum te tratezi?

Cel mai important factor ├«n dep─â┼čirea acestei grave probleme ├«l reprezint─â, cu siguran┼ú─â, persoanele care sprijin─â bolnavul. Aten┼úia ┼či protec┼úia familiei ┼či a prietenilor vor ajuta persoana ├«n cauz─â s─â dep─â┼čeasc─â ┼či s─â ├«nving─â aceast─â boal─â. Bine├«n┼úeles este nevoie de ajutor din partea unui medic, dar ┼či a unui psiholog. Procesul de vindecare este foarte greu ┼či poate dura chiar ┼či ani de zile.