Singur─âtatea, boala sufletului

1 2 jpg jpeg

ÔÇ×Studiile recente arat─â c─â 1 din 5 persoane ├«n acest moment se simte singur─â, iar aceast─â frecven┼ú─â este ├«ngrijor─âtoare, pentru c─â singur─âtatea este la fel de periculoas─â pentru s─ân─âtate precum obezitateaÔÇť, spune Livia C─âciuloiu, psihoterapeut ┼či fondator al centrului Psihomedeor din Bucure┼čti.

Dac─â pe termen scurt, tendin┼úa de izolare poate avea efecte pozitive asupra persoanei, atunci c├ónd ea se prelunge┼čte poate fi asociat─â cu st─ârile depresive, cu sc─âderea stimei de sine, iar ├«n situa┼úiile severe chiar cu g├óndurile de suicid. Bine de ┼čtiut este c─â unele schimb─âri pe care le po┼úi face chiar tu ├«n rutina zilnic─â pot avea impact asupra st─ârii emo┼úionale, respectiv a celei psihice. Un sentiment, nu o stare Teama de a fi l─âsat singur este tr─âit─â diferit de la caz la caz. Dac─â unele persoane tind s─â se interiorizeze ┼či mai mult ├«n astfel de situa┼úii, altele pot avea atacuri de panic─â. Aminte┼čte-┼úi c─â singur─âtatea este un sentiment ┼či nu o stare.

ÔÇ×├Än┼úelege c─â exist─â anumi┼úi factori declan┼čatori care te fac s─â te sim┼úi singur/─â, a┼ča cum exist─â ┼či lucruri pe care le putem face pentru a ne fi bine chiar ┼či singuri. Po┼úi ├«ncepe s─â ├«┼úi folose┼čti de acum timpul pentru a analiza g├óndurile ┼či emo┼úiile, preocup─ârile ┼či convingerile pe care le-ai c─âp─âtat de-a lungul timpuluiÔÇť, explic─â psihoterapeutul Livia C─âciuloiu.

- alege un voluntariat în care să te implici cu drag;

- concentreaz─â-te pe nevoile ┼či emo┼úiile celor din jur. Vei observa cu mai mult─â acurate┼úe oamenii din jurul t─âu ┼či te vei sim┼úi mai pu┼úin singur/─â ┼či mai ├«n┼úeleas/─â;

- ├«ncearc─â s─â te ├«ndep─ârtezi de re┼úelele sociale. ├Än loc s─â scrii un mesaj, sun─â un prieten sau coleg ┼či ie┼či la o plimbare sau la o cafea.

- favorizeaz─â apari┼úia demen┼úei ┼či a bolilor de inim─â;

- afecteaz─â calitatea somnului;

- poate cre┼čte riscul de moarte prematur─â;

- afecteaz─â sistemul imunitar. Cercet─ârile recente au ar─âtat c─â persoanele singure se ├«mboln─âvesc mai u┼čor;

- pe termen lung, singur─âtatea poate avea acela┼či impact ca ┼či fumatul asupra organismului.

Livia C─âciuloiu, psihoterapeut, centrul Psihomedeor, Bucure┼čti

www.psihomedeor.ro

Sentimentul singur─ât─â┼úii este ├«n zilele noastre din ce ├«n ce mai ├«nt├ólnit ┼či poate fi accentuat de implicarea ├«n via┼úa virtual, care ofer─â iluzia apartenen┼úei unei comunit─â┼úi.

Chiar dac─â se pare c─â apari┼úia acestui sentiment de singur─âtate este legat─â ┼či de mo┼čtenirea genetic─â, acesta este declan┼čat de factori externi cu care fiecare noi se confrunt─â ├«n timpul vietii (de pild─â, pierderea unei rela┼úii semnificative cu un om drag, dificult─â┼úile de a ├«ncepe rela┼úii noi, teama de a fi respins sau etichetat de societate, pensionare sau schimbarea domiciliului).

┼×tiai c─âÔÇŽ

ÔÇŽ singur─âtatea afecteaz─â creierul la fel cum o face durerea fizic─â? Sentimentul de izolare activeaz─â acelea┼či zone din creier ├«n care se ├«nregistreaz─â ┼či durerea fizic─â.