Sfaturi pentru ca boala să nu-ţi afecteze relaţia de cuplu

1 2 jpg jpeg

1. Comunicarea, înainte de toate

├Än cele mai multe dintre cazuri, rela┼úiile au de suferit dac─â partenerii nu obi┼čnuiesc s─â comunice suficient pentru a g─âsi solu┼úii pentru problemele lor. ├Än timp, lipsa de comunicare poate duce la r─âcirea rela┼úiei, distan┼úarea partenerilor, ceea ce afecteaz─â ┼či via┼úa sexual─â. ├Än cazul unei afec┼úiuni care nu schimb─â doar via┼úa persoanei diagnosticate, lucrurile sunt mai complicate.

,,Cel mai indicat este ca partenerii s─â g─âseasc─â momentele potrivite pentru a discuta deschis despre problemele lor ┼či despre provoc─ârile pe care le presupune boala. Astfel, partenerii se pot apropia mai mult ┼či pot duce lupta ├«mpotriva bolii ├«n echip─â, nu de unul singurÔÇŁ, spune Rosalind Kalb, vicepre┼čedinte a Societ─â┼úii Na┼úionale de Scleroz─â Multipl─â din SUA.

2. Dă frâu liber stărilor interioare

Lupta cu boala poate duce ├«n timp la apari┼úia grijilor, a stresului ┼či chiar a st─ârilor de depresie sau de anxietate. ,,Cea mai bun─â modalitatea de a face fa┼ú─â stresului pe care ├«l presupune o afec┼úiune cronic─â este de a identifica strategiile ┼či resursele de care ai nevoie pentru a putea continua luptaÔÇŁ, a mai ad─âugat Rosalind Kalb.

Grijile ┼či st─ârile de stres se mai pot reduce dac─â partenerii pot discuta despre aceaste lucruri ┼či pot g─âsi solu┼úii care s─â poat─â oferi confortul psihic de care au nevoie.

3. R─âbdarea ┼či micile aten┼úii

Esen┼úial─â ├«n lupta cu boala este r─âbdarea de care trebuie s─â dea dovad─â persoana suferind─â, c├ót ┼či partenerul de via┼ú─â. Schimb─ârile, precum grijile zilnice, modificarea alimenta┼úiei ┼či tratamentul continuu, se fac treptat dac─â partenerii au r─âbdare ┼či se sus┼úin reciproc.

Micile aten┼úii au ┼či ele rolul lor c├ónd vine vorba de consolidarea rela┼úiei. O cin─â romantic─â sau o excursie ├«n natur─â sunt doar c├óteva dintre ,,modalit─â┼úileÔÇŁ prin care partenerii nu numai c─â se pot relaxa, ci ├«┼či pot consolida rela┼úia.