Semnele care arat─â c─â o persoan─â te minte

1 2 jpg jpeg

Astfel, speciali┼čtii au dezvoltat un software capabil s─â detecteze mincino┼čii prin intermediul unui videoclip captat ├«ntr-o circumstan┼ú─â real─â. Echipa de cercet─âtori americani ┼či-a testat ipoteza pe 120 de ├«nregistr─âri video dintr-un tribunal ┼či a ar─âtat c─â software-ul este capabil s─â detecteze oamenii care mint ├«n 75% dintre cazuri, cu 25% mai mult dec├ót sunt capabili oamenii s─â ├«┼či dea seama c├ónd sunt min┼úi┼úi. P├ón─â acum, psihologii au fost de p─ârere c─â oamenii care mint tind s─â dea r─âspunsuri ezitante ┼či s─â evite contactul vizual.

Însă echipa de cercetărori ai Universităţii Michigan susţine că rezultatele lor au o acurateţe mai mare pentru că nu s-au bazat pe o analiză de laborator.

ÔÇ×├Än experimentele de laborator este dificil s─â creezi o motiva┼úie real─â pentru care oamenii s─â mint─â. Mizele nu sunt suficient de mariÔÇť, a spus doctorul Rada Mihalcea, care a condus cercetarea, potrivit The Telegraph.

Echipa a folosit ├«nregistr─âri video ├«n care au fost surprin┼či, ├«n timpul proceselor, at├ót ap─âr─âtorii, c├ót ┼či martorii, ├«n cazuri grave, cum ar fi cele de omor, ├«n care mizele sunt foarte mari.

Software-ul a ar─âtat c─â o persoan─â minte sau nu ├«n func┼úie de c├ót de bine se potrive┼čte m─ârturia ei cu verdictele date ├«n proces.

Apoi, cercet─âtorii au ├«nc─ârcat datele ├«ntr-un computer, iar software-ul a detectat mincino┼čii pe baza unui algoritm care a num─ârat apari┼úia unor indicii precum sc─âp─ârile de comportament sau discurs, care demonstreaz─â c─â individul analizat nu spune adev─ârul.

Astfel, subiec┼úii mincino┼či f─âceau de trei ori mai multe grimase dec├ót ceilal┼úi oameni, ├«┼či priveau mai mult interlocutorii, gesticulau cu ambele m├óini ┼či vorbeau mai mult la persoana a III-a, dec├ót la persoana I.

ÔÇ×Oamenii nu sunt buni la detectarea minciunilor. Nu obi┼čnuim s─â num─âr─âm de c├óte ori spune o persoan─â <<eu>> sau de c├óte ori se uit─â la noi. Ne concentr─âm pe un nivel mai ├«nalt de comunicareÔÇŁ, a mai spus doctorul Mihalcea.

Echipa de cercet─âtori vrea s─â ├«mbun─ât─â┼úeasc─â acurate┼úea studiului, ad─âug├ónd indicii precum ritmul cardiac, respirator sau fluctua┼úiile de temperatur─â a corpului, despre care, p├ón─â acum, se ┼čtia c─â obi┼čnuiesc s─â creasc─â atunci c├ónd oamenii mint.

Prin urmare, speciali┼čtii sper─â ca modul de detectare a minciunilor dezvoltat de ei s─â ├«nlocuiasc─â , ├«n viitor, poligraful.