Nou tip de terapie în tratarea dependenţelor

2 jpg jpeg

Persoanele care se lupt─â cu dependen┼úe de diverse tipuri pot urma o terapie specializat─â ├«n regim reziden┼úial de scurt─â durat─â, care reprezint─â un pas important ├«n post-cur─â. Acest tip de terapie este recomandat─â ├«n special celor care au deja 2 s─âpt─âm├óni de abstinen┼ú─â ┼či doresc s─â primeasc─â tratament psihologic intensive pentru a se elibera de dependen┼ú─â, f─âr─â riscul de a avea rec─âderi.

Se combin─â terapia cu traseele montane

Specificul tratamentului reziden┼úial este ├«mbinarea tratamentului ambulatoriu cu cel reziden┼úial intens ┼či o post-cur─â complex de 8 luni - 1 an.Un alt element de noutate este combinarea terapiilor ├«n tratamentul reziden┼úial: terapia cu trasee sportive, mindfulness.

Un program de tratament ├«n regim reziden┼úial permite ruperea de mediul propice adic┼úiilor, pentru o perioad─â scurt─â, ┼či deprinderea de abilit─â┼úi care ajut─â la men┼úinerea pe termen lung a schimb─ârii ┼či la prevenirea rec─âderilor.

ÔÇ×Programul terapeutic propus de noi func┼úioneaz─â. Oamenii vin de la terapeu┼úi ┼či continu─â, intensiv procesul de con┼čtientizare ┼či vindecare, dup─â care procesul se men┼úine prin continuarea terapiei. Am observat cu pl─âcere impactul pe care ├«l are reziden┼úa asupra clien┼úilor no┼čtri.

C├ót─â lini┼čte ┼či lumin─â se v─âd ├«n ei dup─â c├óteva zile... cum se modific─â somnul... cum apare pofta de m├óncare... ┼či dorin┼úa de a socializa cu ceilal┼úi din grup. C├ót de important este grupul ca suport ├«n procesul de dezvoltare personal─â. Reziden┼úa ├«i ├«nva┼ú─â c├ót de important─â este schimbarea pe care au f─âcut-o ┼či cum s─â redescopere resurse personale pe care le credeau uitateÔÇŁ, declar─â Alina Ciupercovici, Coordonator Regional ALIAT (Alian┼úa pentru Lupta ├Ämpotriva Adic┼úiilor ┼či Toxicomaniilor).

Tratamentul poate fi repetat dup─â o vreme

Dup─â ├«ncheierea reziden┼úei, pacientul continu─â programul de tratament ├«n localitatea de re┼čedin┼ú─â. ├Än func┼úie de evolu┼úia persoanei ├«n timpul reziden┼úei, speciali┼čtii pot recomanda participarea la o a doua reziden┼ú─â dup─â o anumit─â perioad─â de timp.

ÔÇ×Reziden┼úa nu este un tratament de detoxifiere sau dezalcoolizare, nu este un tratament medical sau un tratament-minune. Tratamentul adic┼úiilor ├«n regim reziden┼úial reprezint─â un element de relativ─â noutate ├«n Rom├ónia. A fost o provocare pentru mine ┼či echipa mea dezvoltarea acestei forme de tratament ÔÇô reziden┼ú─â. Ceva nou, inovativ, reconfortant, dup─â anii ├«n care, ├«n consiliere ┼či terapie, am ├«nt├ólnit aproape exclusiv persoane aflate ├«n faza de negare a dependen┼úei lor.

Am v─âzut c├ót de important─â este motiva┼úia personal─â pentru schimbare ┼či cum se implic─â ├«n terapie, ca parteneri de proces, clien┼úii no┼čtri. Am observat c─â reziden┼úa, conceptual, func┼úioneaz─â eficient dac─â persoana vrea s─â fac─â o schimbare ├«n via┼úa saÔÇť, a ad─âugat Alina Ciupercovici.

Alian┼úa pentru Lupta ├Ämpotriva Alcoolismului ┼či Toxicomaniilor (ALIAT) este o asocia┼úie non-guvernamental─â, non-profit, ├«nfiin┼úat─â ├«n anul 1993 de speciali┼čti ├«n s─ân─âtate mintal─â care activeaz─â ├«n domeniul tratamentului abuzului ┼či dependen┼úei de alcool ┼či droguri.

Afl─â detalii privind prevenirea ┼či modalit─â┼úile de tratare a adic┼úiilor, precum detalii despre cum po┼úi beneficia de terapia integrat─â de reziden┼ú─â AICI