Factori care îţi influenţează negativ speranţa de viaţă

1 2 jpg jpeg

Nu-ţi apreciezi munca

Cercetătorii de la Universitatea din California au constatat că oamenii care au fost cei mai activi la locurile de muncă, care au lucrat cu pasiune, chiar dacă a fost şi stresant, şi care au continuat să fie productivi pe tot parcursul vieţii trăiesc mai mult decât cei care merg la serviciu din obligaţie, fără nicio plăcere, numai pentru salarii.

Faci mişcare mai rar

Mai multe studii au arătat că persoanele sedentare au mai multe şanse să se îmbolnăvească, spre deosebire de cei care fac mişcare zilnic. Sportul ajută nu numai la menţinerea condiţiei fizice, ci şi la întărirea imunităţii şi la eliberarea de stres.

Eşti divorţat

Persoanele divorţate sau văduve, în special cele de sex masculin, au o speranţă de viaţă mai mică.

Nu-ţi faci planuri

Pentru o viaţă lungă, este important să fii o persoană activă, care îşi face tot timpul planuri. Trebuie să ştii să te bucuri de ceea ce îţi oferă viaţa şi să nu renunţi la optimism. Cercetătorii de la Universitatea California au constatat că o mare parte dintre bărbaţii însuraţi sau care aveau o relaţie stabilă au trăit cel puţin 70 de ani. Însă doar o treime din cei divorţaţi au ajuns la această vârstă.

Obişnuieşti să fumezi

Abuzul de alcool, cât şi fumatul scad ani din viaţă. Acest lucru se întâmplă din cauză că îţi creşte predispoziţia la anumite afecţiuni, precum bolile de inimă, afecţiunile ficatului, anumite tipuri de cancer.

Pentru a-ţi menţine sănătatea, ai grijă să mănânci alimente sănătoase, să nu îţi lipsească din meniul zilnic legumele şi fructele proaspete. Nu face abuz de mâncare de tip fast-food, de alimente bogate în grăsimi şi de fast-food.

Şi genele contează

Genele au o influenţă de aproximativ 25% în ceea ce priveşte longevitatea. Cum 75% dintre factorii care influenţează durata de viaţă nu au nimic de-a face cu ADN-ul tău, nu trebuie să presupui că dacă bunica ta a trăit o sută de ani vei face şi tu la fel. Şi nici dacă ţi-ai pierdut un părinte când avea 50 de ani asta nu înseamnă că îl moşteneşti. Trebuie să faci totul pentru a trăi cât mai sănătos.