Cuvintele care ne «mângâie» sufletul

1 2 jpg jpeg

Sunt sigură că şi tu, la fel ca şi mine, ai simţit că nu-ţi găseai cele mai potrivite cuvinte pentru a-ţi consola un prieten drag sau o rudă să treacă peste un moment dificil al vieţii sale, fie divorţ, fie doliu, fie o perioadă ceva mai stresantă. Ce să faci şi ce să spui în aceste situaţii delicate?

O sinceră strângere de mână poate face mai mult decât sfaturile, soluţiile ori „reţetele” cu care credem că putem să alinăm durerea cuiva. De acord, însă sunt şi alte lucruri pe care adevăraţii prieteni le mai pot face în astfel de clipe!

Fii un bun confident

Nu uita că în momentele dificile, atunci când simţim că „tot Universul ni s-a schimbat”, avem nevoie de repere stabile.

De aceea, este bine să fii tu însuţi, adică prietenul pe care cel de lângă tine îl ştie dintotdeauna şi simplul fapt că ştii să-l asculţi îi poate fi de un mare ajutor.

Este dovedit că îmbrăţişările au efect terapeutic, aşadar nu fă economie de acest gest.

De asemenea, poţi găsi şi modalităţi ceva mai practice de a-i fi de folos prietenului(ei), mai ales dacă suferinţa îl împiedică să-şi îndeplinească ­treburile zilnice (cum ar fi în cazul unui deces în familie): dacă are copii, oferă-te să îi scoţi la joacă sau mergi la cumpărături. Nu-i minimiza suferinţa

O durere sufletească are nevoie de un timp mai scurt sau mai lung pentru a fi vindecată. Mai ales dacă cel de lângă tine nu este pregătit să o trăiască (precum în cazul unui divorţ, de pildă), nu te grăbi să îi minimizezi durerea sufletească sau să îl judeci.

În niciun caz nu te da pe tine de exemplu: „şi eu am trecut prin asta şi ştiu cum e, ba chiar la mine a fost mai greu”.

Nu este nevoie de comparaţii în aceste momente, iar faptul că tu ai reuşit să depăşeşti situaţia nu îi este de niciun folos prietenului tău, dimpotrivă.

Evită clişee de genul: „Timpul vindecă toate rănile” sau „Bine că nu s-a întâmplat ceva mai grav”.

Când este nevoie de psiholog absolut

Sunt situaţii în care absolut nimeni nu pare să ajute o persoană să treacă peste o durere sufletească.

Atunci când observi la cel de lângă tine o tristeţe profundă, izolare, apatie şi pierderea interesului pentru orice activitate, asigură-te că primeşte sprijin specializat (psiholog, psihiatru).

Acestea sunt câteva dintre simptomele depresiei, afecţiune care poate fi tratată prin diverse terapii (medicamentoasă, cognitiv-comportamentală, hipnoză eriksoniană).

Ce să spui şi ce să nu spui cuiva care este în doliu

- Îmi pare foarte rău.

- Te poţi baza pe mine pentru orice.

- Sunt alături de tine oricând ai nevoie de mine.

- A plecat, însă este într-un loc mai bun acum.

- A fost dorinţa Domnului.

- Ştiu prin ce treci.

Doctor Click! Sănătate vă sfătuieşte

Lena Rusti, psiholog psihoterapeut Mentarex Consult Bucureşti

2 jpg jpeg

Dă-i prietenului credit pentru suferinţă!

Pentru o persoană care suferă, suportul celor apropiaţi ­este foarte important. În astfel de momente, nu te aştepţi ca ­cineva să-ţi rezolve problema, dar de multe ori simţi că singur nu îi poţi face faţă.

Faptul că ai prieteni care-ţi sunt alături cu adevărat devine un lucru esenţial. A fi acolo ca prieten, a-ţi oferi ajutorul, a da prietenului tău credit pentru suferinţa sa şi a-i arăta prin comportamentul tău că eşti acolo pentru el este cel mai bun început.

Tot prietenii sunt cei care veghează pentru a vedea ritmul în care-ţi revii şi te previn atunci când simt că te prăbuşeşti prea mult timp sau prea profund în suferinţa ta.

Datoria lor este de a te trezi, de a te trage de mânecă pentru a te reconecta la realitate, de a te ajuta să reîncepi să socializezi, să accepţi trecutul, dar şi faptul că viaţa nu s-a sfârşit pentru tine şi că mai ai atât de multe resurse, lucruri de făcut şi de descoperit.

INFO: S-a dovedit că ne trebuie, în medie, şase luni ca să trecem peste o durere sufletească.