Cum să lupţi cu propriile frici

1 2 jpg jpeg

E posibil să fi citit despre prezicerile privind viitorul României făcute de părinţii Arsenie Boca şi Iustin Pârvu: „Zdreanţa roşie, secera şi ciocanul, steaua cu cinci colţuri vor dispărea, dar va veni steaua cu şase colţuri, anarhia şi va fi vai şi amar de lume” (Arsenie Boca), „Cât puteţi luptaţi împotriva lor cu toată forţa şi unitatea, dar fără atitudini extreme. Încă nu e cazul. E vorba însă că mai sunt 12 luni de libertate şi vine urgia” (Iustin Pârvu). Indiferent cât de sceptic ai fi, nu se poate ca acestea să nu fi semănat în sufletul tău sămânţa fricii pentru ziua de mâine, mai ales dacă realităţile cotidiene te fac să gândeşti pesimist. „Este limpede că întreaga omenire se află în decursul unor transformări ample, profunde”, spune psihoterapeutul Minola Bratoveanu. „Probabil că acestea ne vor conduce către un viitor semnificativ sau poate radical diferit, faţă de ceea ce trăim în prezent. Pe de altă parte, deşi înţelegem, în mai mică sau mai mare măsură, inevitabilul acestor schimbări, simţim că nevoia noastră de stabilitate emoţională ne este ameninţată.” Evită să-ţi amplifici temerile Starea de anxietate nu poate dispărea ca prin minune dacă îţi hrăneşti permanent fricile. La fel de important este să nu-ţi faci scenarii negative care sunt departe de adevăr. „Paradoxal, dar chiar şi în cele mai dificile situaţii există şi o parte favorabilă. O cunoaştere lucidă a propriilor aptitudini şi limite este foarte utilă, pentru că îţi permite să te autoevaluezi realist în situaţii dificile. Din gama de posibilităţi personale - psihice, materiale, relaţionale, aptitudinale - conştientizează pe ce te bazezi cu adevărat, iar în orice împrejurare remarcă latura pozitivă, favorabilă”, te sfătuieşte psihoterapeutul. Nu e inutil să gândeşti pozitiv Fricile, gândurile negative, neliniştile, furia resimţite o perioadă lungă de timp creează o tensiune interioară care poate duce mai devreme sau mai târziu la declanşarea unor boli. S-a demonstrat că vindecarea se produce mai curând la persoanele care gândesc pozitiv şi-şi alungă fricile. „Aşa cum au arătat mulţi psihologi şi chiar maeştri spirituali, gândirea pozitivă s-a dovedit utilă. Nimic nu te împiedică să-ţi repeţi zilnic în minte: «Sunt sănătos!», «Reuşesc în ceea ce fac!», „«Sunt plin de curaj, de iniţiativă!»”, explică psihoterapeutul Bratoveanu.

Respiră profund

Cea mai simplă metodă de a te detensiona este să inspiri şi să expiri profund. Exerciţiile de respiraţie te ajută să elimini neliniştea, nervozitatea, stresul.

Dacă eşti o persoană credincioasă rugăciunea poate fi o cale, mai ales dacă o posibilă rezolvare vine chiar de la o persoană care a făcut preziceri, părintele Arsenie Boca: „ Frica-i de la diavol; nu vă fie frică, pentru a vă salva sufletele! Vor veni vremuri foarte grele, dar toate sunt îngăduite de Dumnezeu, Care este tovarăşul de drum al fiecăruia, de la naştere până la moarte.” Adeptul religios ferm, indiferent de religia lui, îşi pune nădejdea în Divinitate, mergând pe strategia „Facă-se voia Ta, Doamne!”, şi-şi consolidează speranţa prin rugăciune.