Cum recunoşti o persoană toxică

1 2 jpg jpeg

„Eu sunt perfectă şi ştiu toate defectele persoanelor pe care nici nu le-am cunoscut vreodată”. „Cuvintele «te rog» şi «mulţumesc» nu fac parte din vocabularul meu”. „Îmi place să controlez discuţiile şi să atrag atenţia asupra mea”. „Nu sunt atentă la vorbele celorlalţi, căci nimeni nu-i ca mine”. „Eu am întotdeauna dreptate, nu admit să greşesc.” Iată câteva semne clare că aveţi de-a face cu o persoană toxică, explică psihologul Anikó Nitsch-Petioky.

Nu-i aşa că, în unele dintre aceste replici, ai recunoscut o anumită persoană din preajma ta? Este aproape inevitabil, deoarece contactele sociale reprezintă o parte importantă din viaţa noastră. Şi fiecare relaţie presupune un schimb de energie, care ne încarcă sau ne goleşte, într-o mai mică sau mai mare măsură.

Chiar dacă eşti o persoană puternică, încrezătoare, vor apărea mereu în viaţa ta oameni care te influenţează într-un anumit fel, care încearcă să te controleze sau să te domine şi îţi dau o stare neplăcută. În cazul în care bănuieşti că eşti implicat într-o relaţie toxică, este util să o analizezi cu atenţie şi să o pui sub semnul întrebării, pentru a-ţi proteja sufletul şi psihicul. Dar cum ştii că ai de-a face cu o astfel de persoană?

7 trăsături prin care o identifici

1. Este nesinceră

Fie că minte sau că manipulează intenţionat, o persoană toxică va folosi orice mijloc pentru a-şi atinge scopurile, pentru a-şi impune punctul de vedere sau a obţine un avantaj. Atunci când este în folosul lor, oamenii toxici profită de încrederea celorlalţi, denaturează adevărul sau omit informaţii importante. Printre cei mai des întâlniţi se numără intriganţii, bârfitorii şi răspândacii de zvonuri, care distrug reputaţia celorlalţi pentru a-şi evidenţia statutul propriu sau a se impune.

Citeşte şi: Gesturi care trădează un mincinos

2. Nu caută cu adevărat soluţii

Dacă şi-au pus ceva în minte, persoanele toxice nu renunţă, urmărindu-şi scopul cu încăpăţânare şi perseverenţă. Nu îi interesează un schimb de păreri, ci doar să îşi apere propria poziţie.

3. Nu manifestă empatie

Persoanele toxice nu sunt interesate de trăirile sau opiniile interlocutorului. Ele doresc doar atenţia şi, în final, consimţământul celuilalt.

4. Nu au remuşcări

Oamenii toxici nu simt regrete, nici nu sunt chinuiţi de mustrări de conştiinţă. Ei nu îşi asumă responsabilitatea pentru greşeli sau pentru o suferinţă pe care au pricinuit-o.

5. Nu îşi cer scuze

Nici atunci când este evident că au greşit. Dacă o fac, totuşi, scopul lor este să manipuleze.

6. Te fac să te simţi vinovat

Persoanele toxice îţi dau mereu senzaţia că ai greşit cu ceva.

7. Îi pun pe ceilalţi sub presiune

Au aşteptări mari de la tine şi fiecare eroare este disecată şi accentuată, în mod repetat. În schimb, faptele pozitive şi eforturile tale sunt trecute cu vederea. Ei aşteaptă ca lucrurile să decurgă întotdeauna aşa cum îşi doresc ei.

Ce e de făcut?

Dacă ai identificat în preajma ta o persoană toxică, soluţia potrivită este una singură: să te detaşezi sau eliberezi de ea, chiar dacă la început asta presupune o alegere dureroasă sau încheierea unei relaţii de lungă durată. Această măsură este importantă pentru echilibrul tău şi stima ta de sine.

Nu ţine cont de eventuala judecată a celorlalţi! Tu eşti cea mai importantă persoană din viaţa ta. Prietenii adevăraţi îţi vor fi alături şi te vor sprijini. Şi nu uita, orice relaţie încheiată creează loc pentru o alta nouă, mai sănătoasă.

Sfatul specialistului

2 jpg jpeg

Nitsch-Petioky Anikó, consilier psihologic, www.psih.ro

Ni se întâmplă să percepem unele persoane ca fiind neplăcute, să simţim că parcă lovesc în optimismul nostru. Acestea sunt aşa-numitele persoane toxice. E dificil să încadrăm asemenea persoane într-un tipar unic. Unele sunt anxioase, iar anxietatea molipsitoare o transmit şi celor din jur.

Unele manifestă un pesimism activ, pe care îl „împrumută” şi altora. Altele sunt mereu nemulţumite, nu le place nimic. În caz că nu avem o personalitate puternică, o stimă de sine solidă, atunci e mai bine să ne protejăm de ele cu o carapace.