Cum îţi poate influenţa Luna plină sănătatea

1 2 jpg jpeg

„Luna are, fără îndoială, un efect emoţional“, spune Jean-Luc Margot, astronom la UCLA, SUA. Şi totuşi, unele studiile sugerează o legătură între fazele lunare şi anumite stări de sănătate.

Luna plină, stări de insomnie

Dacă îţi este greu să adormi de fiecare dată când e lună plină, aceasta nu poate fi o coincidenţă. O cercetare din Elveţia publicată în Current Biology a constatat că atunci când este lună plină oamenii dorm mai puţin sau nu se odihnesc bine. De asemenea, nivelul melatoninei era mai scăzut.

Un alt studiu efectuat în Germania a constatat că în perioadele cu lună plină a scăzut numărul sinuciderilor. Şi un studiu din Franţa a constatat acelaşi lucru.

Luna plină şi naşterile

În popor se spune că există o creştere a naşterilor în timpul lunii pline. Cercetătorii însă au publicat o analiză realizată pe o periodă de cinci ani, timp în care au studiat peste 167.000 de naşteri în Phoenix, SUA, şi nu au găsit nici o asociere între natalitate şi lună. „Nu există nici o dovadă pentru a sprijini această afirmaţie“, spune Jean - Luc Margot .

Luna şi crizele de epilepsie

Un studiu publicat în Jurnalul Medical Epilepsy & Behavior a analizat numărul de decese cauzate de o criză de epilepsie mai bine de opt ani.

Astfel, s-a constatat că 70 % din decese au avut loc în timpul lunii pline. Un alt studiu publicat în aceeaşi revistă a constatat că luna plină nu a avut nici un efect asupra crizelor epileptic , dar a fost asociată cu o creştere în cazul crizelor non-epileptice.

Apoi o cercetare din 2013 a constatat că numărul căutărilor de pe Internet, legate de epilepsie a crescut cu 11%, în timpul lunii pline.