Cum îţi afectează sănătatea lipsa banilor

1 2 jpg jpeg

Zeci de mii de persoane au participat în total la studiile realizate prin chestionare, în laborator sau prin consultarea unor baze de date oficiale. Astfel, au fost puse în evidenţă două lucruri.

├Än primul r├ónd, s-a constatat c─â nesiguran┼úa economic─â constituie un factor de risc pentru dureri fizice ┼či reduce pragul de toleran┼ú─â a durerii. ├Än al doilea r├ónd, persoanele aflate ├«ntr-o situa┼úie financiar─â dificil─â consum─â mult mai multe medicamente ├«mpotriva durerilor, au mai ar─âtat oamenii de ┼čtiin┼ú─â, potrivit Agerpres.

Aceast─â leg─âtur─â este observat─â ├«n caz de nesiguran┼ú─â financiar─â personal─â (mai ales ┼čomaj) ┼či ├«ntr-un context mai general de insecuritate economic─â (de exemplu ┼úar─â ├«n criz─â), fie actual─â, fie previzibil─â. Efectele constau ├«n stres ┼či anxietate, consecin┼úele nefaste ├«nt─ârind sentimentul de pierdere a controlului. Aceste efecte psihologice se traduc prin manifest─âri fizice, respectiv dureri.

Autorii sus┼úin c─â lucr─ârile lor arat─â c─â este vorba de o asociere ÔÇ×solid─âÔÇť.

ÔÇ×Nesiguran┼úa economic─â fac─â r─âu la modul propriuÔÇť, afirm─â ei. O pist─â de cercetare pentru atenuarea acestor efecte ar putea fi tehnicile de gestionare a stresului.

Banii, motiv de ceartă în cuplu

Mai multe studii au scos la iveal─â ┼či faptul c─â banii sunt cel mai des motiv de ceart─â ├«n cele mai multe cupluri. Disputele apar mai ales din cauza neajunsurilor sau dac─â unul dintre parteneri este mai cheltuitor dec├ót celalalt.

De asemenea, pot ap─ârea certuri care au ca motiv finan┼úele ┼či atunici c├ónd unul dintre parteneri este mai zg├órcit din fire ┼či ├«i poate interzice celuilalt s─â cumpere lucruri care ├«n viziunea sa cost─â prea mult.

Ca să evitaţi certurile care încep de la bani, cel mai bine este ca la începutul fiecărei luni, să faceţi un buget de cheltuieli.