Beneficiile plimbările prin natură pentru sănătate

1 2 jpg jpeg

Ca şi cum toate acestea n-ar fi fost de ajuns, cercetătorii de la Universitatea Exeter (Marea Britanie) au descoperit că prezenţa copacilor ne face mai fericiţi, ei având rolul unui puternic antidepresiv natural. Acelaşi studiu a arătat că persoanele care trăiesc în zone unde predomină copacii sunt mai puţin predispuse să sufere de depresie.

Cum ne fac copacii mai fericiţi?

Ideea potrivit căreia prezenţa copacilor are o influenţă pozitivă asupra stării psihicului uman nu este una nouă. În Japonia, de exemplu, oamenii se bucură de aşa-numitele ,,băi de pădure'', acolo unde petrec timp admirând în linişte completă frumuseţea pădurilor seculare sau se plimbă printre copaci cu scopul de a-şi întări sistemul imunitar.

De altfel, în cultura taoistă, există credinţa potrivit căreia copacii au capacitatea de a absorbi energiile negative, înlocuindu-le cu altele pozitive. Astfel, copacii sunt consideraţi o sursă a vindecării fizice şi emoţionale după ce, la rândul lor, absorb energiile universului.

Un alt studiu a arătat că lipsa copacilor se află în strânsă legătură cu o mai mare rată a mortalităţii, în principal decese cauzate de boli cardiovasculare sau respiratorii. Potrivit unei alte cercetări, zonele cu o densitate mai mare a copacilor au o rată mai scăzută a criminalităţii.

Interesant, nu-i aşa?

,,Ipoteza mea este că existenţa copacilor are un efect benefic asupra oamenilor. Dacă acest lucru este adevărat, tăierea a peste o sută de milioane de copaci în zece ani ar trebui să aibă un efect. Va avea de suferit sănătatea oamenilor dacă aceşti copaci mor? Noi am descoperit că da'', susţine Geoffrey Donovan din cadrul Departamentului de Agricultură al Statelor Unite ale Americii.

Pentru că nu putem nega valoarea terapeutică a copacilor şi a naturii, în general, îţi propunem câteva idei despre cum poţi aduce mai multă VIAŢĂ în rutina cotidiană:

  • Mai multe plante la birou sau în spaţiul personal de lucru;
  • Petrece mai mult timp în natură alături de familie şi prieteni;
  • Fă-ţi propria grădină dacă ai posibilitatea;
  • Plantează un copac.