Activităţile creative menţin sănătatea emoţională

1 2 jpg jpeg

Un studiu recent realizat la Universitatea din Noua Zeelandă a subliniat importanţa unor activităţi creative precum coloratul, picatatul, scrierea de poezii sau de nuvele, croşetatul ori împletitul, gătitul fără a depinde de o reţetă, cântatul. Psihoterapeuţii au observat că toate acestea îmbunătăţesc sănătatea emoţională, aducând bucurie, entuziasm, relaxare. Oricât de copilărească ar părea o activitate precum coloratul, de pildă, ea începe să fie apreciată de tot mai mulţi adulţi ca o modalitate de a scăpa de anxietate şi stres.

Te-ar gândit vreodată că petrecerea timpului liber cu o carte de colorat şi un pachet de creioane colorate poate fi o activitate aseamănătoare meditaţiei? Atunci când te concentrezi asupra unei activităţi, mintea se relaxează tocmai pentru că este focusată pe finalizarea unei singure activităţi.

Îţi normalizează tensiunea arterială

În perioadele agitate, în care te simţi acaparat de stres, desenatul sau coloratul pot regla tensiunea arterială. După numai 10-15 minute te vei calma. Este ca un fel de terapie. Te vei simţi din nou copil şi vei revenii într-o lume lipsită de griji, în care luai totul mai uşor şi timpul trecea mai încet.

Creşti capacitatea de concentrare

Atenţia la detalii te ajută să-ţi îmbunătăţeşti capacitatea de concentrare, o ablitate de care ai nevoie în fiecare zi, mai ales la serviciu. Iată de ce, acest gen de activitate te ajută să devii mai productiv, nu doar mai creativ. Mai mult, prin desen sau prin colorarea unor imagini, îţi dai răgaz să te relaxezi şi să găseşti rezolvare la problemele de zi cu zi.

Ai mai multă încredere în tine

Încă un avantaj pe care ţi-l aduce acest tip de activitate este acela că îţi sporeşte încrederea în forţele proprii, prin simpla admirare, la final, a rezultatului obţinut. În plus, culorile pe care le foloseşti cel mai des indică starea de spirit şi traduc frământările tale interioare:

2 jpg jpeg

- negru – îţi doreşti să te distanţezi de probleme, de cei care te supără.

- roşu – ai o mare capacitate de a iubi şi nu te temi să exprimi ceea ce simţi, dar dacă abundă în desenele tale semnalează agitaţie interioară, supărare.

- roz – trădează o iubire de sine exagerată.

- portocaliu – indică o stare de anxietate.

- albastru – îţi doreşti să fii sincer şi să-ţi păstrezi sau să-ţi regăseşti liniştea interioară.

- galben – te simţi foarte obosit.

- violet – te lupţi cu frici de tot felul.

- verde – eşti gelos sau invidios, ceea ce creşte nemulţumirea de sine.