Depresia şi anxietatea pot duce la obezitate

1 2 jpg jpeg

Având în vedere acest lucru, specialiştii în chirurgia obezităţii pot oferi pacienţilor consiliere cu privire la dieta postoperatorie şi subliniază importanţa schimbării stilului de pentru pierderea în greutate.

,,Baza etiologică a tulburărilor alimentare şi a obezităţii stă, de obicei, într-o combinaţie de factori psihologici, de mediu, genetici şi biologici. Indivizii care suferă de tulburări psihologice (de exemplu depresia, anxietatea sau tulburările de alimentaţie) pot prezenta dificultăţi în a controla consumul de alimente, de a se limita la o cantitate adecvată şi a-şi menţine o greutate sănătoasă. Vom observa că multe persoane care suferă de obezitate trec prin următorul ciclu: tulburări de dispoziţie, supraalimentare şi, ca urmare, creşterea în greutate. Deseori, pe fondul stresului sau anxietăţii ridicate persoanele mănâncă mai mult decât într-o situaţie în care anxietatea este redusă şi se pare că la persoanele obeze orice tip de emoţie poate să mărească consumul de alimente”, a afirmat doctorul Şerban Vasile, medic primar chirurg în cadrul Secţiei de Chirurgie Generală a Spitalului ,,Sf. Constantin” din Braşov.

Din cauza stigmatizării aleg diete nesănătoase

Stigmatizarea reprezintă un factor psihologic major în apariţia obezităţii, în condiţiile în care societatea percepe aceasta boală într-un mod negativ şi tinde să creadă că oamenii care sunt obezi sunt "slabi de înger" şi lipsiţi de ambiţie.

De cele mai multe ori, persoanele obeze sunt conştiente de această imagine, aşa că se interiorizează, fapt care favorizează dezvoltarea tulburărilor de dispoziţie, a anxietăţii şi a abuzului de substanţe. De multe ori, din cauza stigmatizării persoanele care suferă de obezitate ajung să recurgă la diete nesănătoase.

Prin urmare, suportul familiei şi a prietenilor apropiaţi, la fel şi grupurile de susţinere pentru persoanele care suferă de această afecţiune sunt foarte importante.

Chirugia bariatrică, una dintre soluţii

Deloc surprinzător este faptul că pierderea semnificativă în greutate, de obicei prin intermediul chirurgiei bariatrice, oferă beneficii atât din punct de vedere medical, cât şi psihologic. Starea de spirit se îmbunătăţeşte, creşte stima de sine, motivaţia şi se îmbunătăţeşte relaţionarea cu cei din jur. Prin micşorarea stomacului, chirurgia obezităţii contribuie, de asemenea, la constrângerea pacientului de a adopta o dietă mai sănătoasă şi în general un stil de viaţă mai sănătos.

În acest sens, ,,Clubul Bariatric Braşov”, proiect gratuit de consiliere pe probleme de obezitate, s-a dovedit a fi un real ajutor pentru pacienţi înainte de operaţie, în pregătirea moralului pentru intervenţia de micşorare a stomacului, dar şi ulterior, în adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi pierderea kilogramelor în plus.