Depresia de după naştere poate afecta şi bărbaţii

1 2 jpg jpeg

Cum se manifestă

Acest tip de depresie se manifestă prin simptome precum oboseală, insomnii, nervozitate, susţin oamenii de ştiinţă de la Eastern Virginia Medical School. Stările depresive sunt cauzate de noile responsabilităţi care apar după ce bebeluşul soseşte în familie.

Unii tătici se simt, pur şi simplu, depăşiţi de situaţie. Se pare că depresia postnatală este o boală contagioasă, căci apare mai frecvent la taţii ale căror soţii trec prin aceeaşi stare. Studiul mai arată că această stare apare între trei şi şase luni de la apariţia noului membru al familiei.

Factorii care duc la depresia bărbaţilor de după ce apare bebeluşul sunt lipsa somnului, grijile, stresul, anxietatea, lipsa unui sprijin din partea altui membru al familiei. Mai poate conta şi faptul că viaţa sexuală se schimbă.

Relaxarea, importantă

În astfel de situaţii, este important ca taţii să privească totul cu relaxare şi să nu selase copleşiţi de venirea pe lume a bebeluşului. Răbdarea şi gândirea pozitivă sunt, de asemenea, importante.

Pentru a depăşi această stare, este bine să fie cerut şi sfatul unui psiholog. Bărbaţii pot cere şi ajutorul familiei, să povestească stările prin care trec şi să obţină ajutor.

Mai predispuşi la apariţia simptomelor sunt bărbaţii cu tendinţe depresive, cei care au o stimă de sine scăzută şi cei care cred că nu pot face faţă rolului de părinte.

Este important ca atât depresia taţilor, cât şi cea a mamelor să fie tratată, pentru dezvoltarea armonioasă a copilului.