De ce lipsa somnului ne produce nervozitate şi ne deprimă?

1 somnul 1 jpg jpeg

Cercetătorii au asociat deficitul de somn cu două fenomene: nervozitatea şi depresia. Aceste simptome sunt uşor de depistat după o noapte de insomnie sau de somn slab.

Cercetătorii au analizat o zonă a creierului numită amigdală şi au spus că ea are un rol important în reglarea emoţiilor oamenilor şi chiar a nivelului de anxietate. La oamenii care suferă de un deficit de somn, de aproximativ 35 ore, s-a constatat că această zonă este afectată şi de aceea ei reacţionează mai puternic la imagini triste şi stimuli negativi.

Cercetătorii spun că din cauza lipsei de somn, activitatea amigdalei slăbeşte şi asta duce la tulburări depresive. Acest lucru este explicat într-un studiu din 2007, în care se spune că deficitul de somn afectează reglarea imunităţii, controlul metabolic, procesele neurocognitive – memoria, concentrarea, învăţarea.

2 somnul 2 jpg jpeg

Sistemul nervos, dacă nu este odihnit suficient, devine agitat, vulnerabil la anumite tulburări, cum ar fi: anxietatea, atacurile de panică. Persoanele care au deja o predispoziţie la depresie, anxietate, panică au un risc mai mare de a suferi de probleme de sănătate din cauza insomniei. Este vorba despre acei oameni care se culcă şi nu reuşesc să adoarmă decât foarte greu, sau care se trezesc în miezul nopţii sau pe la 3 dimineaţa şi nu mai pot să adoarmă deloc.

Oamenii ajung să sufere de depresie şi oboseală foarte severă, iar asta le afectează starea de sănătate şi bunăstarea. Studiile cercetătorilor sugerează că privarea de somn poate avea efecte grave pe termen lung, poate duce la epuizare, tulburări metabolice şi  alte probleme de sănătate. Cele mai bune tratamente pentru insomnie sunt cele prescrise de un medic, dacă se recurge la medicamente. Studiile au confirmat că lenjeria de pat din bumbac poate îmbunătăţi calitatea somnului, deci are un efect pozitiv asupra bunăstării oamenilor.

3 somnul 3 jpg jpeg

Indiferent de alegere – bumbac 100%, bumbac satinat – ambele variante sunt perfecte pentru somn, deoarece sunt ţesături perfect netede, confortabile la atingere, au un fel de moliciune şi un tuşeu plăcut. Bumbacul este rezistent la şifonare, el se aşază perfect pe suprafaţa patului şi are un aspect curat şi elegant. Dacă se alege bumbac satinat, atunci oamenii vor avea o lenjerie de pat cu aspect mai deosebit, plin de rafinament. Percalul este o ţesătură din bumbac, subţire, uşoară, netedă, care are o textură foarte plăcută la atingere, moale şi mată.

Oamenii care au tulburări de somn ar trebui să aleagă lenjeriile din bumbac, astfel vor avea parte de mai mult confort în pat şi de o atmosferă plăcută, care le poate reduce stările psihice negative. Prin folosirea unei lenjerii de pat de înaltă calitate, oamenii pot dormi mai bine, iar calitatea somnului lor se va îmbunătăţi cu siguranţă.

Astfel de lenjerii sunt uşoare, confortabile, nu deranjează în timpul somnului, dimpotrivă. Ele sunt recomandate tuturor oamenilor, dar mai ales celor care au un stil de viaţă stresant şi care vor să doarmă foarte bine acele câteva ore de somn, destul de puţine, pe care le au la dispoziţie. Bumbacul este perfect şi pentru persoanele cu pielea sensibilă, prin folosirea unei lenjerii din acest material, ele nu vor mai avea un somn agitat.