Cele mai simple moduri de a te relaxa. Pune-le în practică şi vei avea de câştigat

1 relaxare jpg jpeg

Avem cu toţii nevoie de momente de relaş în viaţa noastră, însă ne plângem că ba nu avem timp, ba ne lipseşte energia să mai facem ceva. Însă, cu efort minim, poţi uita de stresul şi de urgenţele de fiecare zi. Cum?

Stilul de viaţă modern este adesea stresant şi agitat. Între serviciu, familie şi alte responsabilităţi pe care le avem zi de zi, de-abia dacă ne mai ajunge timpul ca să se ne tragem sufletul. Totuşi, avem cu toţii nevoie de momente doar pentru noi, care să ne încarce bateriile. Cum reuşim să ne relaxăm fără să alocăm sume mari de bani pentru aşa ceva? Momentele de relaxare ne menţin sănătoşi, atât fizic, cât şi emoţional şi ne ajută să ne revenim în urma stresului acumulat zi de zi. Mai mult, n-ai nevoie de mai mult de câteva minute pe zi ca să aplici câteva trucuri simple, care să te ajute să te relaxezi.

Respiră profund

Una dintre cele mai simple şi mai la îndemână strategii de relaxare sunt exerciţiile de respiraţie. Aşează-te pe un scaun sau pe pat ori întinde-te pe jos şi pune o mână pe abdomen. Inspiră, numără uşor până la 3 şi apoi expiră în timp ce numeri din nou uşor până la 3. Simte cum abdomenul tău se ridică şi coboară în timp ce inspiri şi expiri. Repetă exerciţiul de 5 ori sau până simţi că te-ai relaxat. Astfel, uiţi de stres, de urgenţele zilnice, îţi scade pulsul, tensiunea, îţi acorzi un moment doar pentru tine pentru a-ţi trage puţin sufletul.  

 

Scrie-ţi gândurile şi sentimentele

Ca să te eliberezi de tensiunea pe care o simţi, poate fi de folos să-ţi notezi undeva gândurile şi sentimentele. Nu trebuie să ai talent literar ca să reuşeşti să scrii cum ţi-a mers ziua şi cum te simţi la finalul ei. Nu te concentra pe felul în care sună frazele şi nici nu-ţi bate capul cu eventualele greşeli gramaticale, încearcă doar să exprimi cât mai clar şi mai detaliat ce simţi. Poţi face asta într-un carneţel, un jurnal în care să-ţi verşi amarul, sau pe o aplicaţie de notiţe din telefon. Efectul va fi acelaşi – te va ajuta să te eliberezi de stresul acumulat.  

Fii recunoscător

Oricât de grea şi de copleşitoare îţi pare situaţia în care te afli, tot există ceva în viaţa ta care e bun şi frumos. Iar faptul că eşti recunoscător pentru ceea ce ai îţi dă un sentiment plăcut, îţi aduce liniştea mult dorită, te relaxează. Încearcă să găseşti 3 lucruri bune care ţi s-au întâmplat azi şi mulţumeşte pentru ele, notează-le în carneţelul tău sau doar conştientizează-le. Nu contează cât de mărunte sunt ele, poate fi doar faptul că te-a sunat un prieten drag sau că ai ajuns mai repede unde aveai azi treabă.    

Visează cu ochii deschişi

Nu degeaba se spune că trebuie să ne găsim cu toţii acel ceva care ne face fericiţi, o activitate care ne aduce bucurie, o persoană alături de care suntem împliniţi sau un loc în care ne simţim cel mai bine. Ei bine, până ne îndeplinim acest vis, putem visa la el, ne putem imagina cum arată plaja ideală în care ne-am simţi cel mai bine, cum ar fi să ne găsim jumătatea, cum ar fi întâlnirea cu partenerul perfect. Detalii ca mirosurile, sunetele şi imaginile completează minunat acest tablou, care ne relaxează perfect.

Conectează-te la natură şi la cei dragi

O simplă plimbare prin parc îţi poate schimba starea în care te afli. Iar oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că nici măcar nu e nevoie să mergi prin natură pentru a te bucura de beneficiile ei. Poţi să te uiţi la o simplă imagine cu valurile mării sau crestele munţilor, de pe calculator sau televizor, ca să te relaxezi. Şi nu numai natura e de ajutor când te simţi copleşit. Prietenii, familia, pasiunile te pot scoate din priză de fiecare dată când apelezi la ele.

Destinderea aduce beneficii sănătăţii

Când scapi de stres, gândeşti mai clar şi iei decizii mai bune, eşti mai optimist în privinţa viitorului şi mai sănătos. Relaxat, ai tensiunea mai scăzută, riscul de infarct, mai mic şi scade şi posibilitatea de-a face boli autoimune sau psihice.