Actualizarea sinelui, o nouă nevoie a oamenilor în mileniul 3

1 pexels photo 736842 jpg jpeg

Dacă în secolele trecute, hrana, securitatea şi, uneori, apartenenţa erau singurele nevoi la care oamenii se gândeau, în societatea modernă aceste nevoi cad pe planul secund, deoarece sunt în mare parte satisfăcute fără efort, iar tot mai multe persoane tânjesc să îşi satisfacă nevoile de actualizare a sinelui.

În opinia cunoscutului psiholog Lenke Iuhoş, actualizarea de sine poate fi, în general, considerată ca fiind realizarea completă a potenţialului creativ, intelectual şi social al unuia prin acţionare internă, şi nu prin recompense externe, cum ar fi remuneraţia, statutul social sau puterea. “Întrucât această nevoie se bazează pe capacitatea resurselor interioare pentru a ajunge la cea mai bună versiune despre tot ceea ce cunoaştem noi despre noi, este un proces personalizat, individual şi variază major de la o persoană la altă, deoarece viteza de evoluţie intelectuală, spirituală şi creativă a oamenilor este diferită. În societatea actuală, nu ne mai gândim aşa de mult unde o să dormim la noapte, ce o să mâncăm mâine şi nu ne mai întrebăm dacă o să fim tâlhăriţi pe stradă, aspecte la care se gândeau strămoşii noştri probabil secundă de secundă în secolele trecute. Actualmente, trăim cea mai paşnică, cea mai prosperă, cea mai lipsită de grijă perioadă pe care a putut să o experimenteze omenirea vreodată, iar dacă majoritatea nevoilor de bază ne sunt satisfăcute, încercăm să ne identifică noi ţinte, astfel încât să găsim fericirea, să ne găsim rostul în viaţă”, explică psihologul Lenke Iuhoş. Actualizarea sinelui implică urmărirea excelenţei

Totodată, specialistul afirmă că nevoile fiziologice se referă la lucruri care sunt necesare pentru supravieţuire, cum ar fi aerul pe care îl respirăm, alimentele pe care le consumăm şi apa pe care o bem. Nevoile de siguranţă sunt lucruri care ne fac să ne simţim sănătoşi (sistem medical performant) şi în siguranţă fizică (confort în locuinţă etc.). În acelaşi timp, nevoile de dragoste sunt satisfăcute prin faptul că suntem ascultaţi, iubiţi şi acceptaţi de ceilalţi din jurul nostru, nevoie care ajută foarte mult la dezvoltarea noastră personală, iar stima este câştigată prin faptul că ne simţim încrezători în puterile proprii şi suntem respectaţi de cei din jur.

“În cele din urmă, atunci când toate aceste nevoi sunt satisfăcute, iar totul devine o rutină, unele persoane tind să intre în depresie deoarece şi-au atins toate obiectivele şi îşi satisfac regulat şi fără griji toate nevoile din piramida lui Maslow. Actualizarea de sine este cel mai înalt nivel, ceea ce înseamnă că nu poate fi îndeplinită decât atunci când nevoile fiziologice, de siguranţă, de iubire şi de stimă sunt deja îndeplinite. Conceptul de auto-actualizare se leagă de psihologia pozitivă prin legătura sa cu bunăstarea; aşa cum v-aţi imaginat deja, cei care sunt consideraţi auto-actualizaţi sunt, de asemenea, în general cu un nivel ridicat de bunăstare. Mai mult, actualizarea de sine implică urmărirea excelenţei şi a plăcerii. Această focusare pe excelenţă şi pe plăcere, ca simptom al realizării potenţialului maxim, explică legătura dintre actualizarea sinelui şi bunăstare; dacă atingerea potenţialului maxim este plăcută şi plină de satisfacţie, rezultă logic că bunăstarea va fi, de asemenea, afectată pozitiv”, declară psihologul Lenke Iuhoş.