Plante cu efect antibiotic

1 2 jpg jpeg

Usturoiul atacă virusurile

Deşi nu te încântă mirosul pe care-l emană, usturoiul conţine anumite substanţe ce pot înlocui cu succes penicilina. „Probabil cea mai la îndemână plantă cu acţiune antimicrobiană, antivirală şi anticancerigenă este usturoiul, datorită substanţei numite alicina (dialil thiosulfat).

El este, de asemenea, eficient în tratarea infecţiei cu Helicobacter pylori şi a numeroase infecţii virale şi digestive”, explică dr. Mircea Tampa. Decoctul de usturoi este un excelent antiviral. El se obţine din doi - trei căţei de usturoi zdrobiţi şi fierţi în 200 ml de apă sau lapte, timp de 15 minute.

Aceleaşi efecte antibacteriene le are şi siropul de usturoi, pe care îl prepari prin fierberea a 50 g de usturoi în 200 ml de apă. Se strecoară şi se îndulceşte cu 50 g de zahăr. Mai mult, usturoiul poate fi folosit ca antibiotic şi pentru arsurile sau rănile deschise sub formă de compresă.

Te-ar mai putea interesa şi:

- Plante care îţi taie pofta de ţigări

- Atenţie la plantele toxice!

- Top 7 plante care alungă migrenele

Muşeţelul împiedică dezvoltarea bacteriilor

Componentele uleiului volatil de muşetel au o acţiune antibiotică ce împedică înmulţirea bacteriilor. Iată de ce această plantă este recomandată în tratarea multor afecţiuni genitale.

Muşeţelul calmează pielea iritată, calmează enterocolitele, are efect antiinflamator şi decongestionant. Pentru băi şi pentru spălături, se prepară o infuzie din două linguriţe de flori la 200 ml apă fiartă.

ne spune

. Mircea Tampa, medic

Echinacea întăreşte imunitatea

Tinctura de echinacea ajută organismul să lupte cu succes împotriva virusurilor ce pot duce la răceală, tuse, gripă sau bronşită. Ea se prepară din 20 de linguri de plantă fin măcinată, peste care se toarnă alcool de 70 de grade. Vasul se închide ermetic şi se lasă la macerat timp de 10 zile. Pentru infecţiile cronice, ia două linguriţe cu tinctură de echinaceea zilnic, timp de trei săptămâni. La fel de eficiente sunt şi tincturile de lemn dulce, muguri de plop şi ienupăr.

Bine de ştiut!

Tinctura de propolis, administrată frecvent, este un veritabil antibiotic natural, la fel de eficient ca streptomicina sau penicilina. Ea tratează cu succes virusul gripal şi pe cel herpetic.

În tratatamentul infecţiilor respiratorii se recomandă uleiurile volatile de pin, brad, cimbru, iar pentru infecţiile digestive cele de mentă, busuioc sau fenicul.