Păpădia, tonic pentru ficat. Află ce boli poate trata!
Considerată una dintre cele mai puternice ierburi detoxifiante, păpădia este o plantă-medicament. Florile, rădăcinile şi frunzele sale sunt folosite în medicina tradiţională, îndeosebi pentru un ficat sănătos.
Remediu hepatic
Radăcina de păpădie conţine inulină, levulină şi taraxacină, o substanţă amară care restabileşte funcţiile ficatului. Numeroase studii arată că extractul de păpădie poate reduce grăsimea în exces stocată în ficat şi protejează împotriva stresului oxidativ din ţesutul hepatic. Pentru curăţarea ficatului de toxine, se ţine o cură de 90 de zile cu pulbere din rădăcină de păpădie. O mână de rădăcini uscate de păpădie se macină fin, cu râşniţa de cafea, după care se trece prin sită. Pulberea obţinută se păstrează în recipiente din sticlă, închise la culoarea. Se administrează o jumătate de linguriţă rasă de pulbere, de 2-3 ori pe zi, înainte de masă. Pudra se ţine sub limbă câteva secunde, după care se înghite cu apă.
O cură de 10 – 14 zile cu tije de păpădie proaspete, cu flori şi frunze, detoxifică ficatul.
Elixir pentru rinichi
Recoltate la primele ore ale zilei, frunzele de păpădie au puternice proprietăţi diuretice. Bogate în minerale şi vitamine, în special calciu şi vitaminele A, C, K şi B2 (riboflavină), acestea ajută rinichii să elimine deşeurile, sarea şi excesul de apă din organism la persoanele care se confruntă cu boli renale, celulită şi obezitate. Mica floare galbenă conţine potasiu, un important electrolit, înlocuindu-l astfel pe cel pierdut când creşte producţia de urină. Infuzia de păpădie este un excelent leac contra retenţiei de apă şi se obţine ţinând pe foc un vas în care ai pus 2 linguriţe de frunze uscate de păpădie şi 250 ml de apă (1 cană). După ce a dat în clocot, acoperă şi lasă amestecul la infuzat, 10 minute, apoi strecoară. Infuzia poate fi îndulcită cu miere sau zahăr brun. Se consumă câte 2 căni pe zi, una dimineaţa, pe stomacul gol, şi seara înainte de culcare, 3 săptămâni.
Indicată în crizele de bilă
Substanţele din frunze acţionează asupra vezicii biliare şi stimulează secreţia şi excreţia de bilă. Pune un plic de rădăcină sau de frunze de păpădie într-o cană şi toarnă 250 ml de apă clocotită. Acoperă şi lasă amestecul la infuzat 10 minute. Bea câte 2 căni pe zi, înainte de masă. Preparatul este indicat în dizolvarea calculilor biliari.
Din rădăcinile de păpădie se obţine un înlocuitor pentru cafea, dar care nu are proprietăţi stimulatoare.
Atenţie!
Nu utiliza preparate pe bază de păpădie fără indicaţia medicului pentru a îmbunătăţi secreţia biliară.
Reduce erupţiile cutanate
În medicina populară, rădăcina de păpădie uscată era adesea măcinată şi amestecată cu apă pentru a se obţine o pastă folosită în numeroase probleme ale pielii, precum acnee, eczeme, psoriazis, erupţii cutanate. Specialiştii confirmă că preparatul are proprietăţi antiinflamatoare şi antipruritice (antimâncărime), fiind de ajutor celor care se confruntă cu astfel de neplăceri.
Bună în diabet
Oamenii de ştiinţă spun că extractul de păpădie stimulează celulele pancreatice pentru a produce insulină, ţinând astfel sub control nivelul zahărului din sânge şi evitarea hiperglicemiei. Diabeticii pot consuma de 3 ori pe zi salate din frunze proaspete de păpădie, pentru reglarea glicemiei.
În exces, îţi face rău!
Preparatele pe bază de păpădie sunt, în general, considerate sigure şi tolerate fără probleme de adulţi dacă sunt consumate cu moderaţie. Unele persoane se pot însă confrunta cu reacţii adverse, inclusiv arsuri la stomac, diaree, stomac deranjat şi piele iritată. Totodată, dacă eşti alergic la gălbenele sau muşeţel, e bine să eviţi păpădia, deoarece ar putea declanşa erupţii cutanate.