Osul-iepurelui, planta care face bine rinichilor

1 2 jpg jpeg

Planta, numită de botanişti ononis spinosa, conţine ulei volatil, tanin, glucide şi săruri minerale şi are efect diuretic, saluretic (ajută la eliminarea sodiului şi a clorurilor), depurativ (curăţă organismul de substanţe nocive), antihemoragic (combate hemoragiile), antiseptic (previne infecţiile).

Tratează colicile renale

Osul-iepurelui – ciocul-ciorii, caşul-iepurelui, lemnic, lingoare cum a mai fost botezată planta - este de mare folos în tratarea colicilor (crizelor) renale. Prepari un decoct astfel: pui 1 lingură de pulbere de rădăcină de osul-iepurelui la 250 ml de apă clocotită. Laşi să stea 15 minute. Se beau 1-2 căni pe zi, în mai multe reprize. Printre afecţiunile pe care le mai tratează osul-iepurelui se numără şi: reumatismul, bronşita, obezitatea, bolile de piele cronice, stomatitele şi ulceraţiile bucale.

Truc

Pe termen lung poţi folosi o formulă diuretică nemaipomenită dintr-un amestec din aceste plante: rădăcină de brusture (15 g), rădăcină de osul-iepurelui (20 g), rădăcină de săpunariţă (10 g), rădăcină de pir medicinal (20 g), rădăcină de iarbă-mare (20 g), rădăcină de brusture (15 g). Le combini şi iei 2 linguri de amestec pe care-l adaugi la ½ l de apă. Bei maximum 1 l pe zi.

Stimulează diureza

Rădăcinile de osul-iepurelui sunt folosite pentru preparea unui decoct care te ajută să elimini retenţia de apă şi toxinele. Procedezi astfel: pui 1 lingură de rădăcină mărunţită de plantă la 250 ml apă. Laşi la fiert 15 minute şi strecori. Bei 2 căni pe zi.

Favorizează eliminarea calculilor renali

Dacă ai pietre la rinichi, fitoterapeuţii recomandă să bei o infuzie la rece din osul-iepurelui. Contribuie la eliminarea urinei şi la evacuarea pietricelelor formate la rinichi. Pui 1 linguriţă de rădăcină de plantă în 300 ml de apă rece. Laşi la macerat 12 ore, iar dimineaţa încălzeşti puţin lichidul, după care strecori. Bei infuzia înainte de masă.

Citeşte şi: Alimente de evitat când ai pietre la rinichi

Contra durerilor reumatismale

Dacă suferi de reumatism îţi poţi alina durerile cu ajutorul băilor pe bază de osul-iepurelui. Prepari 1 decoct dintr-un amestec de 50 g de rădăcini de plantă, 20 g de cimbru şi 50 g de frunze de nuc la 2 l de apă caldă. Laşi să stea 15 minute apoi torni în cadă.

Tinctura combate obezitatea

Pentru problemele cu greutatea este indicată tinctura din amestec de cruşin, osul-iepurelui, păpădie, frunze de ulm, mesteacăn, soc, mătase de porumb, coada-calului, cicoare şi ienupăr. Se găseşte la magazinele de profil. Iei 1 linguriţă de tinctură de 3 ori pe zi înainte de mesele principale sau o poţi dilua în 100 ml de apă.

Află cât de periculoasă este obezitatea pentru diabetici AICI

Atenţie!

Remediile pe bază de osul-iepurelui nu se recomandă femeilor însărcinate, celor care alăptează şi persoanelor alergice. Întreabă medicul dacă poţi folosi acest remediu dacă iei tratament pentru anumite boli.

Ştiai că… … în zonele rurale există obiceiul să se aprindă o rădăcină uscată de osul iepurelui şi să se afume în apropierea ugerului vacilor, pentru că se spune că previne inflamarea acestuia? În vechime, frunzele proaspete ale plantei se foloseau la vopsitul lânei.

Sfatul specialistului

2 jpg jpeg

Dr. Daniela Buşneag, specialist în medicină generală, apifitoterapie şi homeopatie, Centrul de Sănătate şi Viaţă Armonia, Bucureşti. www.facebook.com/busneag.daniela/

Osul-iepurelui creşte debitul urinar şi scade dimensiunea pietrelor de rinichi. Rădăcina plantei este utilizată ca diuretic în afecţiunile inflamatorii ale tractului urinar, pentru prevenirea formării calculilor renali şi eliminarea celor existenţi. Această proprietate este data de prezenţa saponinelor, a sterolilor şi a izoflavonelor din compoziţie. S-a constatat că prin administrarea infuziilor cu un conţinut crescut în saponine se provoacă o creştere a diurezei cu 20% faţă de normal. Planta are acţiune antiseptică la nivel urinar, antiinflamatore şi de stimulare a funcţiei hepatice. Osul-iepurelui este un remediu natural folosit şi în tratamentul edemelor şi pentru eliminarea toxinelor din corp. Se administrează sub formă de infuzie sau decoct, 1 linguriţă de plantă la 1 cană de apă clocotită. Extern se utilizează sub formă de comprese şi cataplasme pentru ulceraţii cutanate, prurit sau afecţiuni cronice ale pielii (dermatita cronică).