Neplăceri de vară? Tratează-le cu plante!

1 2 jpg jpeg

Decoctul de salcie, bun în insolaţie

Poţi face insolaţie chiar dacă nu stai la plajă! Această neplăcere, care dă dureri de cap, ameţeală, vărsături, frisoane, febră şi bătăi rapide ale inimii, poate apărea şi la cei care nu se protejează faţă de razele soarelui şi la cei care nu beau suficientă apă. În acest caz, este bine să stai într-o cameră răcoroasă, înfăşurat într-un cearşaf umed. Bea cât mai multă apă şi sucuri naturale.

Îţi mai sunt de ajutor: infuzia de cicoare (o linguriţă de flori la 250 ml de apă), decoctul de măceşe (2 linguri de fructe la 500 ml de apă, se fierb 10 minute şi se bea de-a lungul unei zile) şi decoctul de salcie (10 g de coajă la 200 ml de apă, se fierb jumătate de oră şi se iau 4 linguriţe pe zi).

Frunzele de aloe calmează arsurile solare

Poţi folosi remediile naturale doar atunci când arsurile solare sunt de gradul I (pielea este doar roşie, fără băşici). Curăţă fruze de aloe vera, rupe-le şi pune partea zemoasă pe zona arsă.

Mai poţi aplica pe pielea roşie un strat de iaurt, pe care îl îndepărtezi după 20 de minute (repeţi procedeul din trei în trei ore), miere şi lapte (în combinaţii egale), comprese cu infuzie de gălbenele (20 g flori la 1 litru de apă clocotită, se lasă la infuzat 10 minute şi se aplică atunci când se răceşte). Este bună şi baia calduţă, în care ai pus patru pliculeţe de ceai de muşeţel.

2 jpg jpeg

Intern, pentru stimularea transpiraţiei, bea ceai de soc (2 linguriţe de plantă la 250 ml de apă clocotită). Poţi bea până la patru căni pe zi, timp de o săptămână.

Comprese cu oţet, dacă te-au pişcat ţânţarii

Indiferent de insecta care ne-a pişcat, primul lucru pe care trebuie să-l facem este să spălăm zona cu apă rece şi cu săpun şi să scoatem acul, în cazul în care „agresorul” este albină sau viespe. Apoi, pentru reducerea inflamaţiei şi pentru calmare, se poate aplica unul dintre următoarele remedii: cataplasme cu felii de ceapă crudă sau cu varză, zeamă de lămâie, comprese cu oţet de mere, cu bitter suedez sau cu infuzii de gălbenele ori de salvie, frunze pisate de pătlagină, de nuc, de brusture, de hrean, tinctură sau cremă de arnică.

Menta te răcoreşte dacă ai rău de maşină

Înainte de a pleca la drum, mănâncă o banană, căci acest aliment irită cel mai puţin tubul digestiv. Ia-ţi la tine infuzie de mentă (o lingură de plantă la o cană cu apă), care are efect răcoritor dacă ţi se face rău. Menta este bună atât intern, cât şi extern (aplic-o sub formă de cataplasme reci, pe tâmple şi pe frunte). Efect antivomitiv dovedit are ghimbirul. Înainte de a pleca la drum, ia o linguriţă de pudră de ghimbir sau mestecă o bucată din rădăcina acestei plante. Cu o zi înainte sau chiar în timpul călătoriei poţi lua unul dintre remediile homeopate, precum Nux vomica, care sunt indicate inclusiv copiilor.

Salvia reglează transpiraţia

Este normal să transpirăm vara. Însă dacă îţi curg frecvent apele de pe tine, este bine să ştii că poţi conta pe salvie şi pe frunzele de nuc, care au acţiune antisudorifică. Le poţi consuma sub formă de ceaiuri reci.

2 jpg jpeg

Infuzia de salvie o prepari dintr-o linguriţă de plantă la 100 ml de apă clocotită (o bei în mai multe reprize, pe parcursul unei zile), iar ceaiul din nuc îl obţii dintr-o linguriţă de frunze la o cană cu 250 ml de apă (bei două căni pe zi).

Pulberea de salvie, care se obţine din planta uscată dată prin râşniţa de cafea, se poate presa la subraţ sau pe picioare, în caz de transpiraţie urât mirositoare.

Zeama de orez „strânge” stomacul

Vara se înmulţesc şi cazurile de enterocolite, din cauza nerespectării regulilor de igienă (spălat pe mâini) şi a consumării alimentelor contaminate cu diverse bacterii şi paraziţi. Diareea, crampele abdominale şi vărsăturile sunt câteva dintre semnele enterocolitei acute. În acest caz, de ajutor sunt: infuzia de mentă sau de turiţa-mare (o linguriţă de frunze la 200 ml de apă clocotită, se beau trei ceaiuri pe zi), zeama de orez, supa sau piureul de morcovi, tinctura de propolis (20 de picături, de trei ori pe zi) şi cea de afin (zece picături diluate în puţină apă, de trei ori pe zi).

În arsurile solare se pot folosi următoarele remedii: aplicaţii cu gălbenuş de ou, iaurt, infuzie de mentă rece, cartof ras, suc de cătină (cataplasme sau comprese), cataplasme cu pulpă de dovleac zdrobită, comprese locale cu infuzie de gălbenele (15-20 g de flori la 1l de apă clocotită), seminţe de in (peste seminţele puse într-o sticlă curată se adaugă apă – seminţe şi apă în cantităţi egale; se lasă la macerat 8 ore, după care se agită recipientul, iar cu mucilagiul obţinut se fac aplicaţii pe zonele arse), levănţică (macerat cu apă sau cu alcool: la 1l de apă sau alcool se pune un pumn de flori de levănţică; se lasă la temperatura camerei, 14 zile; se aplică, pe locul afectat comprese cu acest macerat).

În „diareea turistului” se pot folosi: infuzia de afin (o linguriţă de frunze la 250 ml apă clocotită, se infuzează 8 minute, se beau 2 căni pe zi), de mentă (o linguriţă de frunze la 250 ml de apă, se infuzează 5 minute, se beau 2 sau 3 căni pe zi, rece), maceratul de merişor (în 100 ml de apă rece pun 2 linguriţe de frunze; se lasă o oră, se strecoară, frunzele se pun în 100 ml de apă ce clocoteşte, se fierbe 15 minute, se strecoară, se amestecă cu maceratul şi se bea fracţionat, în timpul unei zile, câte o lingură la 2-3 ore) şi infuzia de roiniţă (o linguriţă de pulbere de frunze la 200 ml de apă clocotită, se acoperă 20 minute, se strecoară şi se beau 400 ml pe zi, fracţionat).

Contra insolaţiei, se pot folosi: decoctul de măceş (2 linguri de fructe la 500 ml de apă, se fierbe 10 minute, se bea cantitatea pe parcursul unei zile, fracţionat în 2-3 doze; se urmează tratamentul timp de 7-10 zile) sau infuzia de soc (2 linguriţe de plantă la 250 ml de apă clocotită, se infuzează 15 minute, se beau 4 căni pe zi, timp de 7-10 zile).

În înţepăturile de insecte, înainte de administrarea remediilor naturiste se scoate acul, în cazul înţepăturii de albine sau viespe; se dezinfectează locul şi se extrage acul folosind o pensetă fină, de asemenea dezinfectată; la final, se aplică din nou dezinfectant pe zona afectată, se freacă locul cu suc de usturoi. În înţepătura de viespe sau de albine, se masează zona cu suc de usturoi sau ceapă, după care se aplică frunze de pătlagină zdrobită, iar în înţepătura de ţânţar, se aplică suc de leuştean sau ulei de melisă. Dacă se produc alergii, se fac spălături cu apă cu sare şi se pun comprese cu suc de varză, cu frunze de varză zdrobite sau cu gheaţă.

În răul de maşină, sunt indicate: păducel (flori, frunze, fructe), sub formă de infuzie (o lingură de amestec la 250 ml de apă clocotită; se infuzează 7-8 minute; se beau 2 căni pe zi preventiv – cu 2-3 zile înainte de plecare, iar în ziua respectivă, o singură cană, dimineaţa), mugurul de arin alb (extract: câte 50 de picături dimineaţa şi seara, cu 3 zile înainte de plecare, şi 50 de picături în dimineaţa plecării) şi amestecul de plante (infuzie din salvie, brad, frunze de lămâi – în părţi egale; o linguriţă de amestec se pune în 250 ml de apă clocotită; se infuzează 3 minute; se beau 2 căni pe zi, 2-3 zile înainte de plecare, iar în ziua respectivă se bea o cană, dimineaţa).