Microclimatul unic, temperatura şi umiditatea constantă, mediul lipsit de alergeni şi de factori iritanţi fac din saline un loc propice tratamentelor pentru tot felul de afecţiuni ale aparatului respirator şi nu numai.

Curele terapeutice (numite şi speleoterapie) în fostele galerii de exploatare a sării sunt cunoscute de sute de ani. Eficacitatea lor este în strânsă legătură cu microclimatul unic al salinelor şi cu aerosolii specifici – ioni de sare naturală dispersaţi în aer.

La acţiunea curativă mai contribuie temperatura constantă (15-16 °C), umiditatea relativ ridicată şi pH-ul acid al mediului subteran. Durata unei cure diferă de la boală la boală. În general, pentru adulţi se recomandă tratamente de 2 săptămâni, câte 3 - 4 ore pe zi (activitate fizică intensă, dar şi plimbare şi odihnă), iar pentru copii, cure de 10-13 zile.

Ştiai că...

...medicul polonez Feliks Boczkowski este primul care a dezvăluit efectul terapeutic al speleoterapiei sub supraveghere medicală? El a remarcat că lucrătorii în minele de sare nu sufereau de nicio boală pulmonară. În 1839, doctorul a creat primul sanatoriu într-o mină de sare de lângă Cracovia. Astăzi, locul este specializat în tratamentul astmului, al bolilor căilor respiratorii inferioare şi al alergiilor.

Ce boli tratează


Tratamentele în salină, realizate în mod constant, sub supraveghere medicală, sunt indicate în următoarele afecţiuni:

-boli pumonare cronice (astm, maladii obstructive, inflamaţii pulmonare, bronşite)

-alergii

-afecţiuni ORL (rinită, sinuzită, faringită, laringită), dezobstrucţia căilor respiratorii afectate de poluare, tabagism

-probleme dermatologice (acnee, nevrodermită, psoriazis)

-maladii cardiovasculare asociate maladiilor pulmonare

-tulburări ale sistemului nervos vegetativ

- oboseală cronică, depresie, sevraj tabagic

-hipotiroidie

Contraindicaţii

Curele cu aer salin sunt contraindicate sau trebuie limitate în boli ca: hipertiroidie, tuberculoză, epilepsie, hipertensiune, angină pectorală cu crize frecvente, cancer pulmonar, micoze pulmonare.

INFO: La noi în ţară, speleoterapia se poate efectua la Praid, Turda, Târgu Ocna, Slănic Prahova şi la Ocna Sibiului.

Tratament complementar cu apă sărată


În general, cura cu aer sărat poate fi completată cu una cu apă salină. Multe ocne au, la suprafaţă, lacuri naturale, amenajate ca ştranduri.

Băile în apă sărată sunt benefice în afecţiunile articulaţiilor şi tendoanelor (reumatism, spodiloză, artroză, tendinioză, suferinţe posttraumatice), dar şi în boli ginecologice. Se pot combina băile locale cu băi cu plante medicinale, ceea ce fortifică imunitatea, iar incidenţa răcelii şi gripelor se reduce în sezonul rece.