Gesturi care trădează un mincinos

1 2 jpg jpeg

Te-ai săturat să fii minţit? Ai momente în care ţi-ai dori să ai un detector de minciuni la îndemână? Ei bine, există o metodă mult mai eficientă şi mai subtilă de a prinde mincinosul cu “mâţa în sac”: învaţă să citeşti limbajul trupului.

Mimica feţei este forţată

Fii atent dacă persoana pe care o bănuieşti că minte are o expresie naturală a feţei. Dacă este sincer, mimica este transpusă şi la nivelul ochilor sau al frunţii. Dacă zâmbeşte forţat, expresia feţei este concentrată doar la nivelul gurii, un zâmbet sincer implicând toţi muşchii feţei. Poţi recunoaşte dacă eşti minţit şi dacă gesturile nu sunt în concordanţă cu ceea ce spune. Dacă interlocutorul este crispat, dacă are un zâmbet forţat, dar totuşi îţi spune că totul este minunat, e clar că nu e chiar aşa.

Îşi atinge faţa cu mâinile

Mincinoşii au tendinţa de a-şi atinge faţa, în special nasul sau buzele ori de a-şi scărpina gâtul sau umerii. Aceste gesturi sunt însoţite de obicei de o expresie tensionată a feţei. Unele persoane chiar îşi acoperă gura atunci când spun o minciună ca şi cum în subconştient îşi dau seama că fac ceva greşit.

Evită contactul vizual

În general, celui care te minte îi este dificil să te privească direct în ochi. Totuşi, există persoane care îţi fixează privirea cu intensitate în încercarea de a-şi proteja inocenţa. De obicei, persoanele care ţin la tine vor evita contactul vizual direct atunci când spun o minciună.

Pune bariere între voi

Cel care te minte poate pune în mod înconştient un obiect între voi, cum ar fi paharul de suc sau pixul cu care se joacă şi are tendinţa de a-şi schimba uşor poziţia corpului. Poate părea şi interesat de ceea ce e în jurul lui atunci când vorbeşte pentru a-ţi distrage şi ţie atenţia.