Frasinul combate retenţia de apă

1 2 jpg jpeg

Frasinul provine din familia botanică a Oleaceelor şi se înrudeşte cu liliacul şi cu măslinul. I se mai spune şi urm, frasin-de-munte, iar denumirea ştiinţifică este Fraxinus excelsior. De la frasin se folosesc în scop curativ scoarţa, frunzele dar şi seminţele, florile şi mugurii. Frunzele de frasin sunt utilizate sub formă de ceai ori infuzie, având funcţii diaforetice (provoacă transpiraţia), diuretice şi laxative. De asemenea, sunt de un real ajutor în tratarea gutei şi a reumatismului.

„Chinina Europei", cum a fost denumit frasinul, are ca substanţe active următoarele: ulei volatil, tanin, cvercitrină, rutină, vitamina C, fraxină, manitol, cupru, fier şi acizi organici.

Leacurile pe bază de frasin luptă împotriva febrei, determină transpiraţia, previne apariţia şi formarea cheagurilor de sânge şi favorizează scaunele. Scoarţa copacului contribuie la evacuarea secreţiilor de la nivelul bronhiilor şi ajută la întărirea ţesuturilor.

Atenţie!

Persoanele alergice la aspirină sau la oricare dintre compuşii plantei nu au voie să consume remedii pe bază de frasin, nici gravidele şi cele care alăptează. Nici cei cu enterocolite nu trebuie să ia leacuri cu frasin.

Ameliorează durerile reumatice

Fitoterapeuţii spun că infuzia din frunze de frasin combinată cu frunze de urzică şi mesteacăn te poate uşura de durerile reumatismale, şi de asemenea, contribuie la o mai bună circulaţie a sângelui. Procedezi astfel: iei 1 linguriţă de frunze uscate din fiecare şi le adaugi în 250 ml de apă clocotită. Pui capacul şi laşi la infuzat circa 15-20 de minute, după care strecori. Bei 1-2 căni pe zi.

Mugurii de frasin combat edemele

Aceştia sunt recomandaţi de specialişti în retenţia de apă, afecţiunile căilor urinare şi biliare. De asemenea, sunt de mare ajutor în tratarea gutei de formă acută ori cronică şi în artrita gutoasă. Sunt utili şi în caz de insuficienţă renală uşoară, în dischinezie biliară, dar şi în colecistită. Retenţia de apă poate fi combătută cu extractul de muguri de frasin. Acest extract dă o mână de ajutor şi în cazul obezităţii şi al nevrozei de tip anxios.

Citeşte şi: Ce boli ascunde retenţia de apă

Cum procedezi: iei de la magazinele naturiste o sticluţă cu gemoderivat din muguri de frasin. Acest leac se ia înainte de mesele principale, dizolvat în puţină apă. Pui 50 de picături în 100 de ml de apă. Le iei de maximum 2 ori pe zi. Este indicat să se verifice nivelul de acid uric şi colesterol, pe durata curei. În loc de acest gemoderivat poţi bea infuzie din frunze de frasin: 1 linguriţă de frunze uscate la 250 ml de apă clocotită. Acoperi şi laşi 10 minute. O strecori şi o bei călduţă, nu fierbinte.

Bun în problemele femeieşti

Dacă ai dureri la menstruaţie sau ai metroragii (sângerări între ciclurile menstruale), poţi să faci spălături vaginale, însă numai cu acordul medicului ginecolog. Tot în astfel de probleme, poţi face o infuzie din frunze de frasin. Pe aceasta o vei bea. Pui 2 linguriţe de frunze uscate la 250-300 ml de apă clocotită. Bei din acest lichid de 2-3 ori pe zi, după mesele zilei. Acest remediu este bun dacă suferi de ulcer gastric sau duodenal.

Luptă contra constipaţiei

Datorită manitolului, atât coaja, cât şi frunzele de frasin au un efect laxativ uşor, ceea ce ajută în tratarea constipaţiei şi în eliminarea viermilor intestinali. Astfel că, dacă ai astfel de probleme şi dacă suferi de anumite boli cronice, cum ar fi guta sau afecţiuni ale aparatului urinar, poţi bea infuzie din frasin. Cum procedezi: adaugi 1-2 linguriţe de frunze uscate la 250 ml de apă clocotită. O acoperi şi o laşi 15 minute, după care strecori. Bei 2-3 pe zi.

Te-ar mai putea interesa: Alimente care constipă

Truc

În probleme digestive poţi bea sevă de frasin. Când este tăiată scoarţa copacului curge un lichid, care se poate bea diluat cu apă. Poţi bea 2-3 căni pe zi. Seva de frasin e benefică în constipaţie.

Ameliorează problemele aparatului reproducător masculin

Ştiai că seminţele de frasin sunt folosite în tratarea disfuncţiilor de libido masculin şi a impotenţei? Tot ele au beneficii curative asupra asteniei sexuale şi a sterilităţii masculine. Dacă ai astfel de probleme te poate ajuta o infuzie din seminţe de frasin. Pui 1-2 linguriţe de seminţe pisate de frasin în 200-250 ml de apă clocotită şi acoperi. Laşi aşa timp de 15 minute, apoi strecori. Bei 1-2 căni pe zi, cu înghiţituri mici.

Ştiai că...

... frasinul a fost denumit a fi „copacul renaşterii şi al vindecării“ în mitologia scandinavă? Nordicii îl numeau Yggdrasil, marele copac al vieţii.

Sfatul specialistului

2 jpg jpeg

Dr. Daniela Buşneag, specialist în medicină generală, apifitoterapie şi homeopatie, Centrul de Sănătate şi Viaţă Armonia, Bucureşti

Frunzele uscate pot fi folosite în infuzie sau sunt transformate în pulbere şi condiţionate în capsule. Scoarţa este folosită la prepararea decocturilor şi este luată de pe ramurile tinere primăvara. Compuşii activi sunt iridoidele, taninii, flavonoidele si cumarinele, care contribuie la efectele antiinflamatorii ale plantei. Efectul diuretic se datorează prezenţei manitolului şi a sărurilor de potasiu.

Frasinul are efecte antiinflamatorii, analgezice (care combat durerea) şi antipiretice (care scad febra), comparabile cu puternicele efecte antiinflamatorii ale indometacinului şi salicilatului. Frasinul are acţiune diuretică (combate retenţia de apă) şi uşor purgativă.

Este util în tratamentului gutei, litiazei renale, al edemelor şi obezităţii. Se recomandă o cană de infuzie, preparată dintr-o linguriţă de plantă, de 3 ori pe zi. Se pot lua şi capsule, câte 2 de 3 ori pe zi. În tratamentul febrei, se recomandă tinctura de frasin, 50 picături într-un pahar de apă de 250 ml, de 3 ori pe zi.