Tot ce trebuie să ştii despre travaliu

1 2 jpg jpeg

Ştii deja că primul semn ce anunţă naşterea este „ruperea apei“. Dar ce înseamnă mai exact acest lucru? În majoritatea cazurilor, reprezintă scurgerea unei cantităţi mici de mucus, împreună cu câteva firişoare de sânge, adică eliminarea dopului care menţine închis uterul pentru a-l proteja pe copil.

Aşa că „ruperea apei“ nu înseamnă întotdeauna o cantitate mare de lichid (amniotic) ce se scurge în exterior. De ce? Fiindcă, în multe cazuri, sacul cu lichidul în care „înoată“ copilul se rupe în faze ulterioare ale travaliului.

În alte cazuri, chiar dacă sacul se rupe, lichidul nu se scurge brusc, fiindcă micuţii blocheză cu creştetul ieşirea uterului şi lichidul amniotic rămâne în interior.

Travaliu indus?

7 copii din 10 sunt născuţi peste termen, adică după 40 de săptămâni. Când se ajunge la 42 de săptămâni, se poate induce travaliul folosind medicamente specifice (oxitocină), administrate intravenos sau prin ruperea membranelor de către medicul ginecolog.

Cât durează?

Bebeluşul nu poate părăsi burtica dacă gâtul uterului, colul uterin, nu se dilată astfel încât să-i permită trecerea prin canalul naşterii.

Iar acest proces se realizează prin contracţii succesive. Dacă pe parcursul sarcinii nu s-au observat probleme precum scurtarea colului sau deschiderea acestuia, atunci prima etapă a travaliului, dilatarea colului, poate dura ore întregi.

În medie, în cazul femeilor aflate la prima naştere, dilatarea colului durează, în medie, 12 ore, iar la cele care sunt deja mămici, va dura mai puţin, adică, în medie, 7 ore.

Naşterea propriu-zisă

După ce colul este dilatat, adică ajunge la o deschidere în diametru de 10 centimetri, începe naşterea propriu-zisă, adică a doua parte a travaliului.

Durerea resimţită în timpul contracţiilor care împing bebeluşul spre lume va fi mai intensă decât în cazul contracţiilor care au produs deschiderea colului. În plus, acestea vor fi mai lungi, adică vei simţi în jur de 2-3 contracţii la fiecare 10 minute.

Această etapă a travaliului poate dura o oră dacă eşti la prima naştere şi cam o jumătate de oră dacă ai mai născut.

În unele situaţii, poate fi nevoie de realizarea unei incizii în muşchii pelvieni pentru a lărgi orificiul vaginal şi a permite ieşirea copilului. Incizia se numeşte epiziotomie şi necesită, la finalul naşterii, coaserea.

Când travaliul este prea lung

Dacă travaliul durează prea mult, medicul decide dacă naşti natural sau cu ajutor chirurgical. Totul depinde de starea ta şi dacă bebeluşul este afectat în vreun fel de un travaliu prelungit.

Aproximativ 5% dintre femei au un col „dur“, care nu se dilată, de aceea pot sta mult în travaliu şi pot avea nevoie de operaţie cezariană.

De asemenea, dacă bebeluşul nu este aşezat cu capul în jos sau dacă este prea mare pentru a trece prin pelvis şi apoi prin canalul cervical, este indicată operaţia cezariană. Cam 10-15% din femei nasc prin această metodă.

Se poate fără durere

Poţi să nu simţi durere în timpul travaliului dacă optezi pentru naşterea cu anestezie epidurală. Este vorba despre o procedură disponibilă la cerere, care constă în injectarea unui

anestezic în spaţiul dintre vertebre.

Această anestezie se poate face şi dacă este necesară operaţia cezariană. Va trebui să cumperi tu kitul pentru epidurală de la farmacie. Preţul variază în jurul sumei de 100 de lei.

Se încheie cu eliminarea placentei

Ultimul stadiu al travaliului constă în tăierea cordonului ombilical şi în eliminarea placentei. Dacă este cazul, acum se realizează şi coaserea după epiziotomie.

Un studiu recent, realizat la Universitatea South Florida din America, a arătat faptul că este important să se amâne cu câteva minute tăierea cordonului ombilical, nu imediat după naştere.

Altfel, celulele stem care se află în sângele din cordonul ombilical al copilului se pierd, deşi ele ar trebui să ajungă în organismul bebeluşului.

Sfat

Hipnoza poate fi o metodă alternativă de control al durerii resimţite în timpul naşterii.