Sarcina cu risc: ce este şi care sunt simptomele

Gravidele care au o sarcină cu risc au nevoie de îngrijire suplimentară înainte, în timpul și după naștere. Acest lucru reduce din posibilele complicații, atât în ceea ce privește sănătatea mamei, cât și a fătului.

image

Gravidele care au o sarcină cu risc au nevoie de îngrijire suplimentară înainte, în timpul și după naștere. Acest lucru reduce din posibilele complicații, atât în ceea ce privește sănătatea mamei, cât și a fătului.

Sarcina cu risc presupune ca gravida să aibă o problemă de sănătate preexistentă sau să dezvolte una în timpul sarcinii, ceea ce ar putea produce complicații asupra sănătății sale sau a copilului. Acest tip se sarcină poate provoca: naștere prematură, sângerări excesive în timpul travaliului, la naștere sau după, greutate mică sau mare a copilului la naștere, defecte congenitale sau chiar avort. Factori de risc pentru sarcina cu risc sunt: problemele de sănătate preexistente, așa cum sunt: scleroza multiplă, COVID-19, tensiunea arterială crescută, depresie, obezitate, stil de viață nesănătos, inclusiv fumatul, abuzul de alcool, expunerea la toxine, vârsta înaintată sau timpurie și complicații ale sarcinilor anterioare. Din fericire, dacă gravida beneficiază de îngrijire potrivită nevoilor ei, sarcina şi nașterea pot fi lipsite de complicaţii.

Vezi şi: Care sunt testele esențiale în sarcină? Răspunde dr. ginecolog Hadi Rahimian

Care sunt simptomele  

Este necesar să discuți cu medicul tău dacă în timpul sarcinii te confrunți cu oricare dintre următoarele simptome: dureri abdominale care nu dispar, dureri în piept, amețeli și/sau leșin, oboseală extremă, mișcarea fătului care se oprește sau încetinește. De asemenea, este important să fii atentă și dacă te confrunți cu: febră, palpitații, greață și vărsături (care sunt mai grave decât cele normale care apar dimineața), cefalee severă, probleme de respirație, sângerări sau scurgeri vaginale și umflare, înroșire sau durere la nivelul feței sau la nivelul membrelor.

Cum gestionezi acest tip de sarcină

În afară de tratamentul recomandat de medicul obstetrician, se recomandă consultul unui specialist în medicina materno-fetală, mai multe ecografii specifice și monitorizarea tensiunii arteriale la domiciliu. Dacă sănătatea gravidei sau a fătului este pusă în pericol, medicul poate recomanda inducerea travaliului sau operația de cezariană.

Vezi şi: Însărcinată la 5 ani. Cazul Lina Medina, cea mai tânără mamă din toate timpurile 

Dr. Dorina Chelaru, medic ginecolog-obstetrician 

În sarcina cu risc, atât mama, cât și viitorul copil au nevoie de monitorizare și îngrijiri speciale, de investigații amănunțite și vizite mai dese la medicul ginecolog-obstetrician. Cauzele acestei sarcini pot fi diverse, atât materne cât și fetale, iar printre cele mai frecvente sunt: vârsta mamei (mai mare de 40 sau până în 15-17 ani), istoricul sarcinilor anterioare (avort, naștere prematură, diabet gestațional, preeclampsie), hipertensiune arterială, incompatibilitate Rh, boli cronice preexistente sarcinii. Gravidele cu risc crescut trebuie să urmărite, cu mare atenție, de un medic ginecolog-obstetrician sau de o echipă de specialiști. Nu există un set standard de teste pentru sarcina cu risc crescut. Testele și investigatiile suplimentare vor fi recomandate de către medic, individual, în funcție de condiția medicală a pacientei. Cum se poate preveni o astfel de sarcină? Un moment cheie în evitarea complicațiilor pe parcursul sarcinii și nașterii sunt consulturile preconcepționale, cu evaluarea starii de sănătate, depistarea afecțiunilor ce pot pune în pericol viitoarea sarcină și îndreptarea acestor probleme.