Care sunt suplimentele sigure în sarcină şi care trebuie evitate

Obținerea nutrienților potriviți este importantăîn sarcină, atât pentru sănătatea gravidei, cât și pentru creșterea și dezvoltarea fătului. Pe lângă alimentație, te ajută și suplimentele, însă doar cele sigure pentru această perioadă.

defecte nastere jpg

Sarcina crește atât necesarul de macronutrienți (carbohidrați, proteine, grăsimi), cât și de micronutrienți (vitamine, minerale și oligominerale). În timp ce unele femei reușesc să își satisfacă această nevoie printr-un plan alimentar bine planificat și bogat în nutrienți, altele au nevoie de suplimente alimentare.

• De regulă, ginecologii le recomandă tuturor gravidelor să ia un supliment prenatal cu multivitamine și acid folic (vitamina B9), pentru prevenirea anomaliilor și buna funcționare a organismului gravidei.  

• Reține că următoarele suplimente se administrează sub supravegherea medicului, care te va informa cu privire la doza necesară, la siguranță, la potențialele riscuri și beneficii!

Necesarul de FIER creşte în sarcină 

Fierul este esențial pentru transportul oxigenului, pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă a bebelușului și placentei. În sarcină, nevoia de fier crește, așa că medicul îți poate recomanda suplimentele care îl conțin. De asemenea, fierul îl poți obține și din alimentația sănătoasă. Surse alimentare care îl conțin sunt: carnea, fructele uscate, broccoli, spanacul și semințele de dovleac.

INFO: Gravidele ar putea avea nevoie de suplimente alimentare și în caz de: mutații genetice, sarcină cu greaţă şi simptome precum vărsăturile, deficit nutrițional, scădere în greutate și sarcină multiplă.

Excesul de vitamina A poate da maformaţii

Vitamina A este importantă pentru dezvoltarea embrionului, însă nu și dacă este administrată în exces. Hrana obișnuită și complexul de minerale prenatale conțin deja vitamina A, iar supradozajul poate avea efecte nedorite asupra viitorului bebeluș. Studiile au arătat că excesul de vitamina A în timpul sarcinii poate cauza malformații congenitale la naștere. De asemenea, în această perioadă, nu sunt recomandate nici produsele de îngrijire care conțin această vitamină.

Este nevoie şi de vitamina D

Vitamina D este importantă pentru funcția imunitară, pentru sănătatea oaselor, dinților, mușchilor și pentru diviziunea celulară. Toți adulții, inclusiv femeile însărcinate, au nevoie de 10 micrograme (400 UI) de vitamina D pe zi. Studiile arată că dieta echilibrată nu este suficientă pentru a acoperi carențele de vitamina D, de aceea gravidele trebuie să ia în calcul și un supliment care o conține, desigur doar cu acordul medicului.

Ce beneficii au acizii graşi Omega-3

Acizii grași Omega-3 sunt importanți pentru dezvoltarea cognitivă și vizuală a bebelușului și pentru sănătatea mamei. Cercetările au arătat că acizii grași Omega-3  ar putea dezvolta creierul bebelușului și pot reduce depresia maternă. Cele mai bune surse de acizi grași Omega -3 sunt și alimentele precum: sardinele, tonul și heringul, dar și suplimentele care conțin ulei de pește, obținut din pești de mare adâncime.

Bine de ştiut!

Pentru o sarcină sănătoasă, trebuie să fii atentă și la următoarele suplimente:

• Vitamina E - Excesul poate crește riscul de durere abdominală;

• Magneziul este esențial pentru funcția imunitară, musculară și nervoasă;

• Rădăcină de ghimbir ajută la tratarea grețurilor și vărsăturilor induse de sarcină;

• Calciul este vital pentru formarea oaselor și pentru dinții bebelușului.