Orice gravidă trebuie să evite aceste obiceiuri. Pot afecta sarcina!

În perioada sarcinii, este bine să urmezi câteva reguli esențiale, atât pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă a fătului, cât și pentru susținerea stării tale de sănătate.

image

Când afli că ești însărcinată, începi să fii atentă la ceea ce faci și la sfaturile pe care le primești. Sarcina este o perioadă de schimbare, în care alimentația se poate modifica, dar și anumite obiceiuri pe care le-ai avut până atunci. Poate deja ai început să renunți la fumat sau la consumul de alcool sau eviți să faci mișcare în exces, însă există mult mai multe lucruri de care ar trebui să ții cont. Discută cu medicul ginecolog despre ce ți se potrivește cel mai bine și fă tot ce ține de tine pentru a avea un stil de viață sănătos!

1. Vopselurile

Dacă ți-ai propus să schimbi aspectul locuinței, o idee bună este să lași pe altcineva să se ocupe de vopsit. Toxicitatea vopselei depinde de solvenții și de substanțele chimice conţinute, precum și de perioada de expunere. Așa că, în ciuda faptului că vopseaua de uz casnic prezintă un nivel scăzut de toxicitate, este bine să eviți expunerea. În cazul vopselei de păr, se recomandă ca femeia însărcinată să aștepte trecerea de primul trimestru de sarcină pentru a-și schimba nuanța părului.

2. Excesul de cofeină

Este bine ca în sarcină să consumi cafea cu moderație, între 150 - 300 mg de cofeină pe zi. Cofeină, un stimulent și diuretic, pote crește tensiunea sau ritmul cardiac. În plus, cofeina în exces poate traversa placenta şi astfel i-ar putea dăuna fătului. Cofeina se găsește și în băuturile energizante, așa că limitează consumul lor!

3. Fumatul  

Poate nu ești fumătoare, însă expunerea la fumul de țigară, în perioada sarcinii poate afecta starea ta de sănătate, dar și pe a copilului. Expunerea la fumatul pasiv poate provoca naștere prematură, risc sporit al sindromului morții subite, predispoziție la astm, greutate mică a bebelușului la naștere, dar și probleme de învățare sau de comportament, pe măsură ce se dezvoltă copilul. Îți recomandăm să eviți încăperile în care se fumează, dar și locurile impregnate cu fum de țigară stătut.

4. Statul în picioare

În timpul sarcinii, statul în aceeași poziție pentru o perioadă mai lungă  poate provoca glezne umflate și probleme ale venelor. Îți recomandăm să faci frecvent pauze scurte, pentru a te deplasa și să încerci să faci zilnic cel puțin 30 de minute de mișcare ușoară. La fel de important este să eviți să porți tocuri înalte. Pantofii cu toc pot provoca, de asemenea, glezne și picioare umflate.

Sfatul specialistului

Bianca Iordan, nutriționist-dietetician 

În perioada sarcinii, îți recomand să eviți sau să limitezi consumul următoarelor alimente: pește - este bine sa limitezi consumul, în special dacă vorbim de cei mari, prădători, ca de exemplu peștele spadă, rechinul sau macroul rege. Aceștia au un conținut ridicat de mercur și îți pot afecta sarcina. De asemenea, și peștele crud reprezintă un risc pentru sarcină, astfel că îți recomand să eviți preparate precum sushi. Ficatul conține o cantitate mare de retinol, lucru care poate cauza probleme fătului. Brânzeturile și lactate din lapte nepasteurizat pot conține listeria, o bacterie care poate determina o toxiinfecție alimentară severă. Legume sau fructe care nu au fost foarte bine spălate sunt, de asemenea, de evitat. Pe listă se află și băuturile alcoolice, dar și conservele cu legume, carne sau pește - acestea pot fi contaminate cu bacteria Clostridium Botulinum, ca urmare a unei sterilizări incorecte.