Povestea fetiţei care a avut 840 de grame la naștere

Maria s-a născut prematur, la 28 de săptămâni și a arătat că este o luptătoare încă din primele ore de viață. Dacă la naștere a cântărit doar 840 de grame, iar viața ei atârna de un fir de ață, ea s-a dezvoltat normal.

Mama Mariei povestește că problemele au apărut după primele 5 luni de sarcină. „În urma unei ecografii 4D am aflat că am insuficiență de col uterin și că, pentru a putea duce sarcina cât mai aproape de termenul inițial al nașterii, era necesară efectuarea unui serclaj (coaserea colului uterin cu fire speciale). Am cerut părerea unui al doilea medic ginecolog din Austria, care a reconfirmat diagnosticul din România si am făcut intervenția, la Viena. Când am revenit în țară, nu am mai fost la ginecologul care m-a supravegheat în primele luni de sarcină. O săptămâna mai târziu, am mers la un spital privat, unde am rămas internată până la naștere”.

image

Foto-simbol: Shutterstock

Imediat după ce a venit pe lume, Maria a fost resuscitată în sala de naștere, apoi a fost transferată în secția de terapie intensivă neonatală. Ca să poată respira, a fost intubată și ventilată cu ajutorul unui aparat de ultimă generație. „Ne-am temut că nu va supraviețui. Exista riscul ca organele vitale să nu fie suficient dezvoltate și evoluția ei în primele zile după naștere era imprevizibilă. Primele 48 de ore au fost vitale pentru Maria și tot ce am putut face a fost să așteptăm. Am avut încredere în echipa de medici neonatologi și în aparatura performantă.

Maria a fost o luptătoare și a depășit toate momentele grele, iar la 36 de ore de la naștere a respirat fără aparate. Totusi, în ciuda tratamentului intensiv, după 3 săptămâni, starea ei s-a agravat.

Vezi şi: Cum este viaţa cu un copil cu sindrom Down. Mărturisirile unui părinte

A stat 3 luni în spital

După 3 luni de îngrijire specializată, „fetița cu ochișori ca libelula” cum îi spunea medicul specialist neonatolog care a îngrijit-o, Cristian Palade, a plecat acasă, cu o greutate de 2.350 grame. Potrivit acestuia, „copiii născuți prematur  sunt copii foarte speciali, delicaţi, cu funcţii fiziologice fragile. Starea lor se poate schimba de la un minut la altul, oră de oră. De aceea, este foarte important să fie supravegheați și îngrijiți constant”.

Părinții Mariei au făcut tot ce le-a stat în putință ca să o îngijească pe fetiță, astfel încât să câștige cât mai mult în greutate și să se dezvolte asemenea unui copil născut la termen.

„Toate problemele pe care le-am întâmpinat pe perioada sarcinii, perioadele critice din cele aproape 3 luni în care a stat la incubator, cu siguranță ne-au făcut sa ne dăm seama că Maria avea nevoie de multă dragoste și responsabilitate din partea noastră”, ne-a spus mama fetiței.

Toate eforturile părinților au dat roade, iar Maria s-a dezvoltat foarte frumos și nu a avut parte de complicații sau intervenții chirurgicale. „Am respectat îndeaproape sfaturile medicilor neonatologi și în special recomandările domnului doctor Cristian Palade”, povestește mama fetiței. Astfel, Maria a avut parte de 5 mese pe zi cu lapte matern, iar dezvoltarea ei a fost stimulată și prin efectuarea unor ședinte de kinetoterapie.