Lupusul eritematos sistemic: ce complicații poate da în timpul sarcinii

lupus jpg

Lupusul eritematos sistemic este o afecțiune autoimună cronică, inflamatorie. Lupusul poate fi dificil de diagnosticat, deoarece semnele și simptomele acestuia imită adesea pe cele ale altor afecțiuni. Cel mai întâlnit semn este o erupție la nivelul feței.

"Lupusul eritematos sistemic este cea mai frecventă boală autoimună, după sindromul Sjogren. LES este o boală cronică care cauzează inflamație sistemică la nivelul multiplelor organe.

Mai mult decât afectarea pielii și a articulațiilor, lupusul are impact asupra rinichilor, țesutului pulmonar, inimii și creierului. Efectele lupusului variază de la forme ușoare, la forme severe, iar majoritatea pacienților experimentează perioade când boala este activă, urmate de perioade când boala este tăcută, considerate perioade de remisiune”, spune medicul ginecolog Anca Panaitescu.

LES afectează cu precădere femeile, care necesită îngrijiri speciale în perioada sarcinii.

“Desigur, LES poate determina complicații ale sarcinii, de aceea este necesară abordarea multidisciplinară, obstetricianul colaborând cu medicul reumatolog, cu dermatologul și neonatologul.

Cele mai mari riscuri la care este expusă femeia însărcinată din cauza lupusului sunt avortul spontan sau nașterea prematură. De asemenea, un alt risc major îl reprezintă complicațiile, precum preeclampsia sau cele renale, ca insuficiența renală, dacă perioada sarcinii coincide cu perioada în care boala este activă din punct de vedere renal".

Medicamente contraindicate

Tratamentul e esențial, de aceea pacienta trebuie supravegheată cu mare atenție.

"Trebuie evaluat atent tratamentul pacientei lupice din cauza efectelor adverse și eventualelor contraindicații ale medicamentelor, deoarece în sarcina unele medicamente sunt contraindicate (ciclofosfamida, metotrexatul, micofenolatul mofetil etc.), acest plan necesitând evaluarea în detaliu a medicului reumatolog.

Merită să ne aplecăm atenția asupra acestei afecțiuni și să știm că există soluții pentru ca femeile care suferă de această boală să poată duce o sarcină până la capăt”, mai spune medicul.