Ce este lupusul, boala de care sufer─â Selena Gomez

1 selena gomez jpg jpeg

Boal─â autoimun─â, lupusul nu face diferen┼úe c├ónd vine vorba de statutul social sau de rasa pacien┼úilor. Oricine poate fi diagnosticat cu aceast─â afec┼úiune, de┼či s-a observat c─â este mai frecvent─â ├«n r├óndul femeilor. Vedete precum Selena Gomez, Toni Brexton, Seal ┼či Nick Cannon sunt diagnosticate cu lupus.

Selena Gomez a anun┼úat ├«n 2013 ├«ntr-un interviu acordat ÔÇ×BillboardÔÇŁ c─â sufer─â de lupus, fiind nevoit─â atunci s─â ├«┼či am├óne un turneu. ├Än 2017, fosta vedet─â Disney a anun┼úat ├«ntr-o postare pe Instagram c─â a suferit un transplant de rinichi, donator fiind cea mai bun─â prieten─â a sa, Francia Raisa. ÔÇ×Sunt incredibil de binecuv├óntat─â. Te iubesc at├ót de multÔÇŁ, a scris Selena, care a postat ┼či o poz─â ├«n care apare pe patul de spital, al─âturi de Raisa, str├óng├óndu-se de m├ón─â.

Toni Braxton, cunoscuta c├ónt─ârea┼ú─â R&B, a fost diagnosticat─â cu lupus ├«n 2010. Vedeta a afirmat c─â boala, care i-a redus capacitatea de a munci, a contribuit ┼či la divor┼úul de so┼úul s─âu de atunci, Keri Lewis.

Nick Cannon, fostul so┼ú al lui Mariah Carey, a primit acela┼či diagnostic de boal─â autoimun─â ├«n 2012.

Seal a fost, la rândul lui, depistat cu lupus. De altfel, semnele de pe faţa cântăreţului sunt simptome ale lupusului eritematos discoid, o formă de lupus care afectează predominant pielea.

Ce este ┼či cum se manifest─â lupusul

Lupusul eritematos sistemic (LES) este o boal─â cronic─â autoimun─â care afecteaz─â ├«n jur de 5 milioane de persoane la nivel mondial. Nu se ┼čtie cu exactitate ce cauzeaz─â boala, fiind implica┼úi factori genetici, endocrini ┼či de mediu.

Afecţiunea poate avea mai multe forme. Cel mai adesea, lupusul se prezintă doar ca boală cutanată caracterizată prin erupţie localizată facial sau prin erupţie generalizată.

Mai mult de jum─âtate din pacien┼úii diagnostica┼úi cu lupus au ┼či probleme ┼či cu rinichii, cel mai grav risc fiind insuficien┼úa renal─â.

Lupusul poate afecta ┼či articula┼úiile, inima, creierul, pl─âm├ónii, vasele de s├ónge, ganglionii ┼či splina.

Simptomele frecvente ale lupusului sunt:

  • Irita┼úia cutanat─â (eritem al fe┼úei sub form─â de aripi de future)
  • Oboseal─â intens─â
  • Dureri articulare
  • Dureri de cap
  • Probleme de coagulare a s├óngelui
  • Febr─â
  • Dificult─â┼úi de respira┼úie
  • Confuzie, pierderi de memorie.

În formele grave, lupusul poate da invaliditate.

Boala nu poate fi vindecat─â, dar poate fi ┼úinut─â sub control cu ajutorul tratamentului medicamentos. Printre medicamentele prescrise se num─âr─â glucocorticoizii ┼či imunosupresoarele, care au rolul de a fr├óna r─âspunsul imun accentuat, responsabil de ├«ntre┼úinerea bolii.  

Surs─â foto: Instagram