Lucruri de care orice părinte ar trebui să ţină cont. Sfaturile psihologului Gáspár György

Orice părinte îşi doreşte tot ceea ce este mai bun pentru copilul lui. Însă uneori poate fi greu să ştii ce trebuie să faci sau să spui ori ce atitudine şi comportament să ai faţă de copil pentru a-l ajuta, cu adevărat, nu doar în anii copilăriei, ci şi mai departe, ca adult.

image

Gáspár György, psiholog. Foto: Facebook

Renumitul psiholog Gáspár György oferă câteva sfaturi de care orice părinte ar trebui să ţină cont:

“Care este cel mai important lucru pe care un părinte îl poate face pentru a-și ajuta copiii să se simtă în siguranță, să reușească în viață și să-și găsească locul în această lume?

Probabil că sunt mai multe posibile răspunsuri care ne vin în minte. Pentru unii dintre noi, răspunsul ar putea să fie iubirea, empatia, ascultarea, educația, susținerea, ghidajul etc. Desigur că, ele toate contează. Cu toate acestea, pentru mine, prezența conștientă a părintelui sau îngrijitorului este răspunsul.

Prezența conștientă înseamnă să fim alături de copil, manifestând prezență fizică, mentală, emoțională, spirituală și relațională.

- Părintele conștient oferă predictibilitate. Astfel ajută sistemul nervos al copilului să se simtă în siguranță, fără să-și activeze mecanismele de apărare.

- Părintele conștient îi transmite copilului, prin interacțiunea cu acesta, că este protejat, văzut, auzit, înțeles și alinat.

- Părintele conștient îi structurează copilului percepția asupra vieții, îi transmite ce înseamnă respectul de sine și că trăiește într-o lume interconectată.

- Părintele conștient îl ajută pe copil să simtă (în adâncul sufletului) că există între ei o legătură indestructibilă.

- Părintele conștient îl lasă pe copil să realizeze că viața poate fi și dureroasă. Făcându-l pe acesta să simtă și să înțeleagă că suferința nu trebuie dusă singur.

- Părintele conștient știe că nu există copil perfect. Drept urmare, percepe greșeala ca fiind firească (atât din partea adultului, cât și a copilului).

- Părintele conștient consideră că repararea daunelor relaționale este mai importantă decât absența lor.

- Părintele conștient știe că toți părinții o dau, uneori, în bară. Nu-i judecă pe alți îngrijitori. Își folosește energia pentru a înlocui critica cu înțelegerea și respingerea cu compasiunea.

- Părintele conștient știe să pună în valoare co-reglarea (liniștirea emoțiilor prin intermediul relației), fără să-l rușineze pe copil pentru că nu-i este suficientă auto-reglarea (liniștirea de unul singur).

- Părintele conștient știe că odată ce sistemul nervos al copilului percepe un pericol, răspunsul este căutarea conectării. Dacă nu există spațiu pentru conectare, copilul va recurge la a-și pune corpul în mișcare sau la imobilizare.

- Părintele conștient știe că, pentru a reuși, copilul are nevoie să-și cultive forța vieții – să aibă grijă de corpul său, să-și cultive relațiile cu semenii și să manifeste o bună conexiune cu sine.

- Părintele conștient știe că pentru a-și înțelege cu adevărat copilul, condiția este să se înțeleagă pe sine”, sfătuieşte psihologul Gáspár György.

Vezi şi: Cum rezolvi conflictele cu adolescentul tău