Ai un copil neascult─âtor? Iat─â cum trebuie s─â procedezi!

1 copil care nu asculta jpg jpeg

Indiferent dacă ai un copil energic sau unul cu o personalitate puternică, există anumite probleme de comportament care apar la anumite vârste. Modul în care reacţionezi, ca părinte, influenţează repetarea acestora în viitor.

Atunci c├ónd copiii au probleme de comportament, acestea pot avea un impact negativ asupra tuturor celor din familie. Adesea, p─ârin┼úii nu sunt siguri care este cea mai bun─â strategie, mai ales dac─â un copil se comport─â a┼ča frecvent ┼či nimic nu pare s─â func┼úioneze. Gestionarea emo┼úiilor ├«ntr-un mod s─ân─âtos necesit─â o varietate de abilit─â┼úi, precum controlarea impulsurilor, ├«nt├órzierea satisfac┼úiei, comunicarea dorin┼úelor proprii.

Minte frecvent

Exist─â 3 motive principale pentru care copiii recurg la minsiuni: pentru a atrage aten┼úia, pentru a evita problemele ┼či pentru a se sim┼úi mai bine cu ei ├«n┼či┼či. Detectarea cauzei acestui comportament te ajut─â s─â ┼čtii cum s─â ac┼úionezi. C├ónd ├«┼úi surprinzi copilul c─â minte, explic─â-i care sunt consecin┼úele faptei lui. Vorbe┼čte-i despre importan┼úa onestit─â┼úii prin crearea unei reguli a casei voastre numit─â: ÔÇ×Spune mereu adev─ârul!ÔÇč. Laud─â-l atunci c├ónd spune adev─ârul, mai ales dac─â aceasta presupune s─â devoaleze o fapt─â rea.

Te sfideaz─â

Sfidarea este un comportament dificil de abordat. Te ignor─â atunci c├ónd ├«i spui s─â-┼či ridice juc─âriile sau refuz─â s─â se opreasc─â din aruncat lucruri. Este normal ca ei s─â-┼úi testeze limitele la un moment dat. C├ónd este sfid─âtor, ofer─â-i un avertisment. Spune: ÔÇ×C├ónd ├«┼úi ridici juc─âriile, atunci vei putea s─â te joci jocul t─âu preferatÔÇč. Dac─â el nu se conformeaz─â dup─â avertisment, continu─â cu o consecin┼ú─â. Consecven┼úa te va ajuta s─â-┼úi aju┼úi copilul s─â ├«nv─â┼úe s─â asculte de prima dat─â c├ónd ├«l avertizezi.

Prea mult timp la ecrane 

O alt─â problem─â obi┼čnuit─â de comportament a copiilor este rezisten┼úa la limitele de timp petrecut ├«n fa┼úa ecranelor. ┼óip─â c├ónd ├«i spui s─â opreasc─â televizorul sau jocul de pe tablet─â. Stabili┼úi reguli clare ├«n privin┼úa duratei jocurilor. Dac─â devine dependent de electronice, scurteaz─â mai mult timpul de joac─â. Elimin─â acest mod de distrac┼úie atunci c├ónd copilul ├«ncalc─â regulile ┼či fii tu ├«nsu┼úi un model s─ân─âtos. Periodic, petreci timp ├«mpreun─â, f─âr─â ecrane.

Este lipsit de respect

Jignirea celorlal┼úi, vorbele ur├óte, aruncarea de obiecte ├«n fra┼úi sau al┼úi copii la locul de joac─â sunt doar c├óteva dintre problemele de comportament care arat─â lips─â de respect. Dac─â nu este abordat ├«n mod adecvat, se poate ├«nr─âut─â┼úi ├«n timp. ├Än caz c─â inten┼úia copilului este aceea de a atrage aten┼úia, ignorarea este cel mai bun mod de a reac┼úiona. Vorbe┼čte-i cu calm ┼či fermitate c─â nu vei tolera un astfel de comportament ┼či c─â acesta va atrage o pedeaps─â ┼či ├«ndep─ârtarea copiilor cu care se joac─â.

Se comport─â impulsiv sau agresiv

Copiii mici tind s─â fie impulsivi fizic, deci nu este un fapt neobi┼čnuit ca un copil p├ón─â la v├órsta de 4 ani s─â loveasc─â. Agresivitatea ar trebui s─â scad─â ├«n timp, pe m─âsur─â ce copilul cre┼čte ┼či dob├ónde┼čte abilit─â┼úi noi. D─â-i o consecin┼ú─â imediat─â pentru orice act de agresiune. R─âspunsurile extreme, emo┼úionale tind s─â intensifice agresivitatea copilului. Dac─â r─âm├ói calm, va avea manifest─ârile pe care le dore┼čti din partea lui. ├Ändep─ârteaz─â-i un privilegiu sau folose┼čte restituirea pentru a-l ajuta s─â-┼či cear─â scuze dac─â a r─ânit pe cineva. Dac─â agresivitatea nu se ├«mbun─ât─â┼úe┼čte ├«n timp, cere sfatul unui psihoterapeut.

Are crize de plâns frecvente

Despre tantrumuri, acele crize de pl├óns ┼či ┼úipete ap─ârute din senin, se ┼čtie c─â sunt o parte normal─â a copil─âriei. Sunt semnul c─â un copil devine independent. Atunci c├ónd ac┼úioneaz─â des prin tantrumuri, rela┼úia sa cu tine devine tensionat─â. Speciali┼čtii le v─âd drept un comportament involuntar. F─âr─â s─â vrea, copilul ├«nva┼ú─â c─â o criz─â de furie ├«i aduce ceea ce-┼či dore┼čte. Ignorarea poate fi una dintre cele mai bune modalit─â┼úi de a le face fa┼ú─â. ├Änva┼ú─â-l a┼ča nu va ob┼úine nimic. Arat─â-i modalit─â┼úi mai eficiente de a-┼či exprima nevoile. Nu ├«ncerca s─â discu┼úi el at├óta timp c├ót este sup─ârat sau are o criz─â de pl├óns. ├Äncurajeaz─â-l s─â practice negocierile atunci c├ónd este calm ┼či poate explica ├«n mod clar ce-┼či dore┼čte.

Citeste si: Ce e de făcut când copilul nu te mai ascultă. Psihologul răspunde

ÔÇ×Inteligen┼úa emo┼úional─â ├«n educa┼úia copiilorÔÇč, de Maurice J. Elias, Steven E. Tobias, Brian S. Friedlander, Editura Curtea Veche

Dup─â ce ├«nva┼ú─â s─â recunoasc─â primele semne de furie, ├«i po┼úi da strategia numit─â ÔÇ×P─âstreaz─â-┼úi calmulÔÇč. Aceasta const─â ├«n respira┼úii profunde ┼či num─ârarea oilor, ca mijloc de a face s─â scad─â presiunea furiei. Trebuie practicat─â pentru a ne scoate din ├«ncurc─âtur─â. (...) Dac─â vrem s─â-i ajut─âm pe copiii no┼čtri, este foarte important s─â exers─âm aceste strategii atunci c├ónd nu sunt furio┼či. (...) ├Än cele din urm─â, copilul va trebui s─â ├«nve┼úe singur s─â fie calm atunci c├ónd p─âtrunde ├«n arena vie┼úii.

Citeste si: Tehnici de parenting: 3 metode sa cresti un copil fericit

SFAT

Cere sprijinul psihoterapeutului c├ónd comportamentul problematic ├«l ├«mpiedic─â s─â-┼či fac─â prieteni sau ├«ncepe s─â aib─â probleme cu colegii ┼či profesorii.