Iată ce remedii sunt de ajutor în tratarea răcelii la copii! Sfatul medicului

Copiii au mai des episoade de răceli decât adulţii. Temperaturile scăzute și variațile bruște de vreme pot favoriza apariția răcelii sau a gripei, mai ales în cazul copiilor din colectivităţi (grădiniţe, creşe, şcoli), din cauza probabilităţii mai mare de contractare a virusurilor.

image

Simptome precum strănut, tuse, rinoree, febră și durerile moderate de cap sunt cele mai frecvente neplăceri ale infecţiilor respiratorii. Vestea bună este că farmacia verde este de ajutor copilului tău în calmarea acestor simptome.

Pătlagina și ridichea neagră, de ajutor în calmarea tusei

Pătlagina este de un real folos în calmarea simptomelor răcelii și ale gripei. Planta are acțiune antiinflamatoare, ajută la calmarea iritațiilor tractului respirator și este utilă atât în caz de tuse seacă, cât și în caz de tuse productivă, informează parentinghealthybabies.com. Poți administra preparate farmaceutice pe bază de pătlagină copilului de peste 2 ani. Cele mai întâlnite forme de administrare ale pătlaginei sunt sub formă de sirop sau de ceai. Siropul îl găsești în farmacii și plafare și se administrează până la 3 lingurițe pe zi, conform recomandărilor din prospect. Ceaiul de pătlagină îl poți prepara acasă, folosind 1-2 lingurițe de plantă la 250 ml de apă clocotită. Se administrează 2-3 căni de ceai cu 30 de minute înainte de masă. Atenție! Preparatele pe bază de pătlagină nu se recomandă copiilor sub 2 ani, celor care au intoleranță la pătlagină și nici celor care suferă de diaree sau diabeticilor.

Ridichea neagră este o plantă bogată în vitamina C, potasiu și vitamina B9, potrivit healthyhildegard.com. De asemenea, are proprietăți expectorante, antiinflamatoare și antiseptice. Fluidifică secrețiile bronșice și este indicată în calmarea tusei productive și în amelioarearea simptomelor răcelii și gripei. Siropul de ridiche neagră se poate administra copiilor de peste 1 an, conform recomandărilor pediatrului.

Echinacea, usturoiul și socul cresc imunitatea

Echinacea este o plantă recunoscută pentru susținerea sistemului imunitar. Are un conținut bogat de compuşi activi benefici, planta fiind de ajutor în prevenția infecțiilor virale. Cele mai întâlnite forme de administrare sunt siropul și ceaiul. Nu se recomandă administrarea preparatelor pe bază de echinacea în combinație cu tratamentele recomandate pentru problemele cardiace sau în combinație cu tratamentele antifungice.

Vezi şi Remedii cu efect antiviral. Plante care previn şi tratează infecţiile

Usturoiul este un aliment cu proprietăți antivirale, antimicrobiene și antiseptice. Stimulează sistemul imunitar, ameliorează simptomele răcelii și este de ajutor și în caz de viermi intestinali, informează ckhealth.com.au. Nu se recomandă, însă, persoanelor alergice la ustoroi. De asemenea, usturoiul se poate administra copiilor peste 1 an.

Ceaiul din flori de soc este bogat în vitamina C și stimulează sistemul imunitar. De asemenea, se poate administra copiilor, începând cu vârsta de 12 ani, pentru ameliorarea febrei, în caz de sinuzită, răgușeală sau tuse. Infuzia se prepară din 3 lingurițe cu flori uscate la 250 de ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10-15 minute. Se pot consuma până la 3 căni pe zi. Atenție! În exces, florile de soc pot irita mucoasa tractului gastrointestinal.

Sfatul medicului

Medicul fitoterapeut Cristina Munteanu susține că există mai multe remedii naturiste care pot fi administrate copiilor. ,,Remedii foarte bune în răcelile copiilor sunt maceratele glicerinice din muguri de brad, mlădițe de măceș, muguri de cătină, muguri de coacăz negru, muguri de porumbar etc. Remedii utile pot fi ți uleiurile volatile (esențiale) atât de la modă în ultimul timp, cu o singură condiție: să fie administrate în diluții corespunzătoare vârstei și la recomandarea unui medic specialist”, spune dr. Cristina Munteanu. De asemenea, specialista spune că anumite ceaiuri medicinale, precum ceaiul de cimbrișor, mentă, pătlagină, scai vânăt, podbal și tei pot fi de ajutor în cazul răcelilor și gripelor care debutează cu tuse.

Dr. Cristina Munteanu insistă pe personalizarea tratamentelor naturiste, înainte de administrare. Astfel, este foarte important să se țină cont de afecțiunile anterioare ale copiilor înainte de începerea oricărui tratament naturist. ,,Să vă dau un exemplu: echinacea, cu siguranță ați auzit de ea. Este o plantă cu proprietăți imunostimulatoare, recomandată frecvent în infecțiile tractului respirator, dar ea nu este recomandată în afecțiuni autoimune’’ spune dr Cristina Munteanu. De asemenea, specialista explică faptul că plantele conțin substanțe active la fel ca medicamentele de sinteză, astfel pot interacționa, pot încetini sau accelera absorbția unor alte substanțe medicamentoase.

În ceea ce privește vârsta corespunzătoare pentru administrarea de remedii naturiste, dr. Cristina Munteanu spune că există remedii ce se pot administra încă din primele zile de viață, iar altele abia peste 1 an. Este foarte important ca mama să alăpteze copilul pentru că laptele matern conține anticorpi ce-l vor ajuta mai târziu să lupte cu infecțiile. De asemenea, specialista recomandă o alimentație bogată în fructe și legume proaspete, ce furnizează necesarul de fibre și vitamine copilului.

de Anca-Teodora Popa