Cum recunoşti bolile pielii la copii

Erupţiile apărute pe piele sunt frecvente la cei mici. Cauzele sunt adesea o dermatită atopică sau reacțiile alergice. Unele pot fi legate de diferite boli infecțioase. Cert este că nu trec de la sine şi este necesar consultul medical de specialitate.

image

O mare parte dintre probleme pielii care se ivesc în copilărie dispar complet, dar trebuie tratate cu atenție. Multe boli cutanate pot avea un impact asupra calității vieții copilului și a întregii familii. Atunci când mâncărimile pielii devin supărătoare pe timp de noapte îl vor ține treaz pe copil şi nici întreaga familie nu se mai poate odihni corespunzător.

Dermatita atopică  

Una dintre cele mai frecvente probleme ale pielii la copii este dermatita atopică, afecţiune care este uneori asociată cu alergii alimentare, rinite alergice și astm. Aceasta se manifestă prin erupții uscate şi mâncărimi în anumite zone ca pliurile coatelor și ale genunchilor. La sugari, dermatita cuprinde obrajii, bărbia. În schimb, la preșcolari, boala poate să se ivească mai întâi pe față, membrele superioare şi inferioare. În cazul copiilor de vârstă școlară, dermatita poate fi detectată pe coate sau față. Tratarea presupune aplicarea regulată a unui unguent.

Impetigo

O altă problemă a pielii care apare de obicei la copii este impetigo, o infecție bacteriană. Este cauzată în general de bacterii ca Staphylococcus aureus sau Streptococcus pyogenes. Infecţia se răspândeşte cu uşurinţă prin zgârierea zonei infectate. Trebuie evitată aplicarea unui bandaj care să nu lase infecția să respire. În situaţia în care boala nu se întinde mult, este de ajuns să fie spălate crustele și pielea să fie păstrată uscată. Dacă infecția se extinde pe o zonă mai mare, va fi nevoie ca medicul pediatru sau dermatolog să prescrie o cremă cu antibiotic.

Negii

O infecție virală a pielii numită veruci de apă sau Molluscum contagiosum reprezintă o problemă comună în rândul copiilor. Numărul de leziuni variază foarte mult. Negii obișnuiți sunt excrescențe ale pielii, cauzate de virusurile din familia papilomavirusului uman. În cele mai multe cazuri, tratamentul trebuie urmat cu rigurozitate, iar medicația trebuie administrată chiar şi 2 luni. Printre alte variante de tratament se numără crioterapia sau laserul.

Urticaria

O altă problemă a pielii care apare adesea la copii, urticaria, trebuie tratată cu cea mai mare atenţie, cu antihistaminice, pentru a nu se agrava. În unele cazuri, simptomele pot fi o reacție alergică la un aliment sau un medicament. Urticaria provoacă mâncărimi intense, își schimbă adesea locul și dispare spontan, fără urme. Adesea, cauza frecventă este o infecție virală. Cauza poate fi depistată şi printr-un panou de teste de alergie.

Herpesul bucal

Un tip de infecţie cu virusul herpes simplex, herpesul bucal apare de cele mai multe ori în zone ca buzele, gura, nările. Leziunile din interiorul gurii pot fi foarte dureroase, motiv pentru care copiii mici refuză adesea să mănânce sau să bea. Sunt situaţii în care este indicată utilizarea unor calmante, la recomandarea medicului. Sunt utile şi alimentele reci, ca înghețata. Herpesul bucal poate fi tratat cu produse administrate local, disponibile in farmacii.

Boala obrajilor pălmuiţi

Una dintre bolile copilăriei, alături de varicelă, scarlatină, rujeolă, este şi boala obrajilor pălmuiţi, boala a cincea sau eritemul infecţios provocată de parvovirusul B19. De cele mai multe ori, este o boală ușoară care trece fără tratament. De obicei, începe cu simptome asemănătoare gripei. Urmează o erupție de un roșu aprins pe obraji care dă acel aspect de obraz palmat, dar și o erupție pe corp. Deoarece un virus provoacă boala, nu se administrează antibiotice.

Boala mână-picior-gură

Virusul Coxsackie este cauza bolii mână-picior-gură, o infecție frecventă la copii, mai ales în timpul verii și la începutul toamnei. Debutează cu febră, urmată de o erupție cutanată pe gură, membre, palme şi tălpi, fără mâncărimi. Leziunile bucale sunt dureroase și pot afecta alimentaţia în unele cazuri. Este o boală extrem de contagioasă și, ca alte infecții virale, se răspândește prin contact, tuse și strănut.

Citeşte şi: Aşa se manifestă anxietatea la copii! Sfaturi pentru părinţi