Cum recuno┼čti bolile pielii la copii

Erup┼úiile ap─ârute pe piele sunt frecvente la cei mici. Cauzele sunt adesea o dermatit─â atopic─â sau reac╚Ťiile alergice. Unele pot fi legate de diferite boli infec╚Ťioase. Cert este c─â nu trec de la sine ┼či este necesar consultul medical de specialitate.

image

O mare parte dintre probleme pielii care se ivesc ├«n copil─ârie dispar complet, dar trebuie tratate cu aten╚Ťie. Multe boli cutanate pot avea un impact asupra calit─â╚Ťii vie╚Ťii copilului ╚Öi a ├«ntregii familii. Atunci c├ónd m├ónc─ârimile pielii devin sup─âr─âtoare pe timp de noapte ├«l vor ╚Ťine treaz pe copil ┼či nici ├«ntreaga familie nu se mai poate odihni corespunz─âtor.

Dermatita atopic─â  

Una dintre cele mai frecvente probleme ale pielii la copii este dermatita atopic─â, afec┼úiune care este uneori asociat─â cu alergii alimentare, rinite alergice ╚Öi astm. Aceasta se manifest─â prin erup╚Ťii uscate ┼či m├ónc─ârimi ├«n anumite zone ca pliurile coatelor ╚Öi ale genunchilor. La sugari, dermatita cuprinde obrajii, b─ârbia. ├Än schimb, la pre╚Öcolari, boala poate s─â se iveasc─â mai ├«nt├ói pe fa╚Ť─â, membrele superioare ┼či inferioare. ├Än cazul copiilor de v├órst─â ╚Öcolar─â, dermatita poate fi detectat─â pe coate sau fa╚Ť─â. Tratarea presupune aplicarea regulat─â a unui unguent.

Impetigo

O alt─â problem─â a pielii care apare de obicei la copii este impetigo, o infec╚Ťie bacterian─â. Este cauzat─â ├«n general de bacterii ca Staphylococcus aureus sau Streptococcus pyogenes. Infec┼úia se r─âsp├ónde┼čte cu u┼čurin┼ú─â prin zg├órierea zonei infectate. Trebuie evitat─â aplicarea unui bandaj care s─â nu lase infec╚Ťia s─â respire. ├Än situa┼úia ├«n care boala nu se ├«ntinde mult, este de ajuns s─â fie sp─âlate crustele ╚Öi pielea s─â fie p─âstrat─â uscat─â. Dac─â infec╚Ťia se extinde pe o zon─â mai mare, va fi nevoie ca medicul pediatru sau dermatolog s─â prescrie o crem─â cu antibiotic.

Negii

O infec╚Ťie viral─â a pielii numit─â veruci de ap─â sau Molluscum contagiosum reprezint─â o problem─â comun─â ├«n r├óndul copiilor. Num─ârul de leziuni variaz─â foarte mult. Negii obi╚Önui╚Ťi sunt excrescen╚Ťe ale pielii, cauzate de virusurile din familia papilomavirusului uman. ├Än cele mai multe cazuri, tratamentul trebuie urmat cu rigurozitate, iar medica╚Ťia trebuie administrat─â chiar ┼či 2 luni. Printre alte variante de tratament se num─âr─â crioterapia sau laserul.

Urticaria

O alt─â problem─â a pielii care apare adesea la copii, urticaria, trebuie tratat─â cu cea mai mare aten┼úie, cu antihistaminice, pentru a nu se agrava. ├Än unele cazuri, simptomele pot fi o reac╚Ťie alergic─â la un aliment sau un medicament. Urticaria provoac─â m├ónc─ârimi intense, ├«╚Öi schimb─â adesea locul ╚Öi dispare spontan, f─âr─â urme. Adesea, cauza frecvent─â este o infec╚Ťie viral─â. Cauza poate fi depistat─â ┼či printr-un panou de teste de alergie.

Herpesul bucal

Un tip de infec┼úie cu virusul herpes simplex, herpesul bucal apare de cele mai multe ori ├«n zone ca buzele, gura, n─ârile. Leziunile din interiorul gurii pot fi foarte dureroase, motiv pentru care copiii mici refuz─â adesea s─â m─ân├ónce sau s─â bea. Sunt situa┼úii ├«n care este indicat─â utilizarea unor calmante, la recomandarea medicului. Sunt utile ┼či alimentele reci, ca ├«nghe╚Ťata. Herpesul bucal poate fi tratat cu produse administrate local, disponibile in farmacii.

Boala obrajilor pălmuiţi

Una dintre bolile copil─âriei, al─âturi de varicel─â, scarlatin─â, rujeol─â, este ┼či boala obrajilor p─âlmui┼úi, boala a cincea sau eritemul infec┼úios provocat─â de parvovirusul B19. De cele mai multe ori, este o boal─â u╚Öoar─â care trece f─âr─â tratament. De obicei, ├«ncepe cu simptome asem─ân─âtoare gripei. Urmeaz─â o erup╚Ťie de un ro╚Öu aprins pe obraji care d─â acel aspect de obraz palmat, dar ╚Öi o erup╚Ťie pe corp. Deoarece un virus provoac─â boala, nu se administreaz─â antibiotice.

Boala mână-picior-gură

Virusul Coxsackie este cauza bolii m├ón─â-picior-gur─â, o infec╚Ťie frecvent─â la copii, mai ales ├«n timpul verii ╚Öi la ├«nceputul toamnei. Debuteaz─â cu febr─â, urmat─â de o erup╚Ťie cutanat─â pe gur─â, membre, palme ┼či t─âlpi, f─âr─â m├ónc─ârimi. Leziunile bucale sunt dureroase ╚Öi pot afecta alimenta┼úia ├«n unele cazuri. Este o boal─â extrem de contagioas─â ╚Öi, ca alte infec╚Ťii virale, se r─âsp├ónde╚Öte prin contact, tuse ╚Öi str─ânut.

Cite┼čte ┼či: A┼ča se manifest─â anxietatea la copii! Sfaturi pentru p─ârin┼úi