Simptomele rujeolei

1 2 jpg jpeg

Pe vremuri o boal─â comun─â, rujeola (pojarul) nu mai este foarte r─âsp├óndit─â ├«n prezent, datorit─â vaccinului. Virusul se transmite pe calea aerului, prin str─ânut sau tuse. Boala poate afecta orice persoan─â care nu a fost vaccinat─â ├«mpotriva rujeolei, mai ales dac─â face c─âl─âtorii ├«n zone ale lumii aflate ├«n curs de dezvoltare, precum ┼či persoanele care au o deficien┼ú─â de vitamina A.

Virusul incubeaz─â ├«n primele 10-14 zile de la infectare, simptomele fiind febra, tusea uscat─â, durerea ├«n g├ót, nas care curge, conjunctivit─â ┼či puncte ro┼čii care apar mai ├«nt├ói pe fa┼ú─â ┼či apoi pe restul corpului. Persoana este contagioas─â cu 4 zile ├«nainte de apari┼úia erup┼úiei ┼či 4 zile dup─â dispari┼úia lor.

Complica┼úiile rujeolei sunt infec┼úia urechii, bron┼čita, laringita, penumonia, encefalita ┼či probleme ├«n sarcin─â ┼či poate cauza chiar moartea. Rujeaola poate fi prevenit─â doar prin vaccin, care se face ├«n dou─â doze, prima la v├órsta de un an, cea de a doua ├«ntre 5 ┼či 7 ani.

Rujeola poate afecta pe oricine, insa au un risc crescut de a dezvolta boala:

* Persoanele nevaccinate impotriva rujeolei

* Oamenii neimunizati care calatoresc in tarile in curs de dezvoltare, unde rujeola este mai frecventa

* Persoanele cu o deficienta de vitamina A

* Simptomele apar dupa 10 - 12 zile de la momentul infectarii

* Principalele simptome ale rujeolei apar la aproximativ doua saptamani dupa ce copilul a fost infectat. Rujeola incepe sa se manifeste prin ochi rosii, secretii nazale, tuse si febra mare, dupa care apare eruptia cutanata.

Exista trei etape importante:

1. Perioada de incubare ÔÇô incepe cu momentul infectarii si dureaza aproximativ 11 zile, timp in care nu apare niciun simptom

2. Instalarea simptomelor prodromale (care anunta aparitia bolii) - congestie nazala, tuse, febra. Se manifesta timp de aproximativ trei zile si sunt insotite de pete albe mici (pete Koplik), care apare in interiorul gurii. Copiii devin contagiosi cu patru zile inainte de inceperea eruptiilor cutanate si pot transmite boala timp de patru zile dupa ce eruptiile apar, ceea ce inseamna ca din aceasta etapa boala devine contagioasa.

3. Prezenta eruptiei cutanate ÔÇô apar mici pete rosii pe fata, incepand cu linia parului si in spatele urechilor, dupa care se raspandesc pe gat, corp, brate, maini si picioare. Dupa aparitia eruptiilor cutanate, febra poate depasi 40 de grade Celsius. Dupa cateva zile, febra se reduce si eruptiile cutanate dispar.