Cauza posibilă a hepatitei misterioase la copii

Oficiali din domeniul sănătăţii afirmă că există tot mai multe dovezi care arată că un virus comun ar putea fi cauza cazurilor de hepatită acută misterioasă depistate recent la copiii din mai multe ţări.

image

La nivel global, au fost înregistrate 169 de cazuri și un deces. Numai în Marea Britanie, 114 copii s-au îmbolnăvit și 10 au avut nevoie de un transplant de ficat, informează BBC.

Potrivit Agenţiei Britanice de Securitate Sanitară (UKHSA), o tulpină de adenovirus numită F41 pare a fi cauza probabilă a cazurilor recente de hepatită.

Cei mai mulţi copii diagnosticaţi au cinci ani sau mai puţin şi au prezentat simptome de gastroenterită - diaree şi greaţă - urmate de icter (îngălbenirea pielii şi a ochilor), ceea ce arată că ficatul este afectat.

După cum a declarat dr. Meera Chand de la UKHSA, “Informaţiile strânse prin anchetele noastre arată din ce în ce mai mult că această creştere a hepatitei cu debut brusc la copii este asociată cu infecţia cu adenovirus. Cu toate acestea, investigăm atenţi şi alte posibile cauze”.

Se are în vedere ipoteza potrivit căreia virusul să fi suferit o modificare care să determine mai uşor inflamarea ficatului. Este, de asemenea, posibil ca restricţiile din pandemie să fie expus copiii la adenovirus mai târziu, ceea ce a avut ca urmare apariţia unui răspuns imunitar mai puternic. “Adenovirusul a dispărut efectiv în timpul pandemiei, când a existat o amestecare redusă, iar acum a revenit în valuri”, afirmă prof. Calum Semple, expert în boli infecţioase la Universitatea din Liverpool. Specialistul a afirmat că nu există o legătură a acestor cazuri cu vaccinul anti-COVID-19.

Simptome la care părinţii să fie atenţi

Dr. Chand atrage atenţia asupra simptomelor hepatitei şi îi sfătuieşte pe părinţi să meargă la medic dacă observă următoarele manifestări la copii: stare de rău, oboseală persistentă, pierderea poftei de mâncare, dureri de burtă, icter, urina închisă la culoare, culoarea pală sau gri a scaunului, mâncărimi ale pielii, dureri musculare sau articulare şi temperatura crescută.