Au sau nu nevoie copiii de suplimente de vitamine? Ce spune medicul

Cei mai mulți specialiști susțin că, în cazul în care copilul are o dietă sănătoasă, primește nutrienții necesari din alimente și nu va fi nevoie de suplimente cu vitamine.  

image

Pentru a fi siguri că în alimentația copiilor sunt prezente elementele necesare nutriției adecvate, este bine să şti care sunt cele mai importante vitamine de care au nevoie și cum pot fi adăugate în dieta zilnică.

Vitamina A

Menține pielea sănătoasă, regenerează ţesuturile, asigură creșterea normală şi vederea bună. Legumele și fructele galbene și portocalii (cum ar fi morcovi și mango) și ficatul de pui conțin vitamina A din belșug.

Vitaminele B

Vitaminele din complexul B sunt foarte improtante pentru pentru producția de globule roșii și sunt implicate în numeroase procese metabolice, în special ale sistemului nervos şi imunitar şi în asimilarea substanţelor nutritive. Ele sunt conținute de carnea păsărilor (mai ales a celor crescute în curte), carne, pește, lapte, ouă și cereale integrale.

Vitamina C

Combate infecțiile, accelerează vindecarea rănilor și întărește țesuturile, mușchii și rezistența pielii. Se află în citrice, cum ar fi portocalele, lime, căpșuni, kiwi, roșii, spanac, broccoli, varza de Bruxelles.

Vezi şi: Cum te ajută vitamina C?

Vitamina D

Ajută la formarea și menținerea dinților puternici, este necesar pentru absorbția calciului și se poate obține prin expunerea adecvată la lumina soarelui.

Vitamina D este una dintre vitaminele a cărei administrare se recomandă zilnic, începand cu vârsta de 14 zile de viață, în doze de 400-800 UI/zi, continuu până la vârsta de 2 ani și jumătate, apoi în lunile de toamnă-iarnă-primavară (lunile cu “r”), pana la vârsta de 15 ani. Administrarea se face preventiv la copii sănătoși.

Vezi şi: Care sunt simptomele deficitului de vitamina D?

Când poate fi nevoie de suplimente?

Pediatrul poate recomanda suplimente de vitamine pentru copiii care: nu mănâncă alimente hrănitoare în mod regulat, sunt selectivi în privința alimentelor sau iau medicamente pentru anumite afecțiuni cronice, cum ar fi astmul, urmează o dietă vegană sau o dietă restricționată pentru afecțiuni medicale, cum ar fi tulburările digestive. De asemenea, până la instalarea unui stil de viață care să include mese sănătoase, pediatrul ar putea recomanda suplimente copiilor care mănâncă mult fast-food, alimente procesate și băuturi carbogazoase.

Nu se iau la întâmplare!

Vitaminele pentru copii, care se pot administra fără prescripție medicală, aflate în diverse forme de prezentare de la siropuri la jeleuri, se găsesc din abundență. Ele sunt sigure pentru copii, dar administrarea de doze mai mari decât cele recomandate poate fi toxică. Acest lucru este valabil mai ales pentru suplimentele care conțin vitamina A, E și D.

Deoarece cantitățile excesive de aceste vitamine în sânge pot fi periculoase, este nevoie ca medicul pediatru să facă recomandările pentru copil, în funcție de vârstă, greutate și riscurile pe care le identifică la consult.

Sfatul medicului

Dr. Carmen Paitici, medic specialist pediatrie

Pentru suplimentara cu vitamina D de la vârsta de 7 zile până la 18 luni se recomandă o doză de 400 UI- 800UI/zi, tot timpul anului, iar după această vârstă până la sfârşitul perioadei de creştere - 500UI/zi, doar în perioadele reci (de toamna până primavara). Este bine de știut că în cazul anumitor suplimente, vitamina D se inactivează după 21 zile de la deschiderea flaconului, de aceea, pentru o mai buna eficiență, este recomandat să urmăriți și să schimbați flaconul după această perioadă.

Administrarea corectă în cazul bebelușilor și copiilor mici se face picurând din flacon direct în gura copilului. Nu se recomanda administrarea în lapte sau cu lingurița, deoarece este un produs uleios, care rămâne pe suprafețe.

Suplimentarea cu calciu este necesară doar la prematuri sau la copiii care primesc sub 400ml lapte /zi.