De ce este importantă curăţarea spaţiilor dintre dinţi

1 shutterstock 344622245 jpg jpeg

Curăţarea interdentară este importantă pentru sănătatea bucală şi generală. Menţinerea sănătăţii dinţilor şi a gingiilor este esenţială pentru prevenirea inflamaţiei gingiei şi a cariilor dentare. Placa dentară se formează constant pe toate suprafeţele dintelui. Adulţii trebuie să îşi completeze în mod necesar igiena orală zilnică, dată de utilizarea periuţei de dinţi, cu o curăţare interdentară.

Ştiai că dinţii tăi au cinci suprafeţe care necesită curăţare?

„Deşi o periuţă de dinţi poate îndepărta placa de pe majoritatea suprafeţelor, aceasta nu poate ajunge în spaţiile dintre dinţi, unde se acumulează reziduuri de mâncare şi tartru. Acesta este motivul pentru care curăţarea interdentară după utilizarea periuţei de dinţi este atât de importantă: este singura modalitate de a îndepărta placa de pe toate suprafeţele dentare.”, aflăm de la dr. Lorelei Nassar.

Menţine-ţi gura sănătoasă

Placa dentară este un film lipicios de bacterii care se formează constant între şi peste dinţi. Acest film trebuie îndepărtat în mod regulat, altfel poate provoca inflamaţia gingiilor, cariile dentare sau respiraţia urât mirositoare. Cum am amintit deja, suprafeţele dintre dinţi sunt imposibil de atins cu o periuţă de dinţi, motiv pentru care specialiştii recomandă un produs de curăţare interdentară pentru curăţarea acestei zone.

Este recomandat să începi să cureţi spaţiile interdentare de la sfârşitul adolescenţei, în fiecare zi, pentru a-ţi menţine gura proaspătă şi sănătoasă. „Când începi curăţarea spaţiilor dintre dinţi, gingiile pot fi rănite şi pot sângera, dar nu trebuie să renunţi, deoarece sângerarea gingiilor este adesea un semn de inflamaţie a gingiilor. Dacă nu observi nicio îmbunătăţire în câteva zile, trebuie să te adresezi medicului dentist.”, este sfatul specialistului.

Gingivita afectează până la 90% din populaţia lumii şi este cauzată de acumularea plăcii dentare

„Dacă este permis să se acumuleze, placa poate deteriora gingiile şi dinţii, provocând inflamaţii, sângerări, sensibilitate dentară, şi chiar pierderea dinţilor. De asemenea, poate duce la probleme generale de sănătate.”, adaugă dr. Nassar.

Vrei să afli cum să faci o curăţare interdentală corect şi eficient pentru o sănătate bucală şi generală mai bună? Cu toţii putem beneficia de elementele de bază ale unei rutine complete de îngrijire orală, însă fiecare dintre noi are nevoi diferite care necesită îngrijire profesională. Acesta este motivul pentru care este recomandabil să te adresezi medicului dentist cel puţin de două ori pe an, pentru tratamente personalizate şi curăţare profesională.

Cum să cureţi spaţiile dintre dinţi

Periuţa de dinţi tradiţională curăţă doar suprafaţa interioară, exterioară şi de mestecat a dintelui. Nu uita să cureţi suprafeţele dintre dinţi, unde bacteriile se pot înmulţi dacă sunt lăsate „să-şi facă de cap”.

Există mai multe instrumente pentru curăţarea spaţiului  dintre dinţi, cum ar fi aţa dentară, periuţele interdentare, beţe şi scobitori interdentare sau irigatorul bucal. Acesta din urmă este extrem de eficient în cele mai multe cazuri, şi uşor de folosit. Însă, baza rămâne peria de dinţi, fie ea manuală sau electrică. Peria este cel mai eficient instrument pentru menţinerea sănătăţii dinţilor şi prevenirea inflamaţiei gingiilor şi a cariilor dentare.

Iată câteva sfaturi de care să ţii cont:

1. Dacă eşti în căutarea unui instrument care să combine eficienţa şi uşurinţa în utilizare, periile interdentare sunt probabil cea mai bună soluţie. Dacă ai spaţii interdentare strânse, de mare ajutor poate fi şi aţa dentară.

2. Periile moi, de calitate superioară asigură o curăţare uşoară, iar capul conic facilitează accesul la dinţii din spate. Periile interdentare sunt disponibile în mai multe dimensiuni. Este posibil să ai nevoie de mai multe, în funcţie de lăţimea spaţiilor interdentare pentru o curăţare optimă. De asemenea, alegerea periilor depinde de nevoile şi preferinţele individuale.

3. Pentru a curăţa corect, peria trebuie să alunece între dinţi, să opună o uşoară rezistenţă şi să se potrivească perfect în spaţiile în care este introdusă. Atenţie: nu forţa! Efectuează o mişcare uşoară înainte şi înapoi, pentru a curăţa întreg spaţiul interdentar.

4. De asemenea, nu uita să-ţi cureţi şi dinţii din spate. Unele produse de curăţat au un gât flexibil, ceea ce le face mai uşor de folosit.

Curăţare interdentară la copii

În cazul copiilor, periajul între dinţi nu este recomandat, în mod normal, până când nu au apărut complet dinţii permanenţi. Dacă medicul stomatolog recomandă însă curăţarea spaţiului interdentar al copilului înainte de acel moment, ar trebui să ţii cont de recomandarea acestuia şi să faci acest lucru.