Sfaturile stiliștilor: Cum să repari vârfurile despicate

Un păr coafat de stilist îți poate face ziua extraordinară, dar chiar și cele mai grozave coafuri nu vor avea același efect dacă părul tău este uscat, tern sau deteriorat.

Vârfurile despicate, sau trichoptiloză ori schizotrichie sunt unul dintre cele mai vizibile semne că rutina ta de îngrijire a părului necesită ajustări.

Dar dacă te întrebi cum să scapi de vârfurile despicate, există câteva modalități simple de a-ți recăpăta părul frumos și sănătos, conform stiliștilor.

Ce sunt vârfurile despicate?

image

Tratarea firelor despicate prin ardere este total nerecomandată, deși este practicată de anumiți stiliști. Foto: Shutterstock

Vârfurile despicate apar atunci când capetele părululi, cele mai vechi și mai fragile părți, se separă literalmente în două sau mai multe bucăți.

„Părul este ca orice altă fibră: când devine foarte uscat și uzat, devine fragil și se poate despica, începând de la vârfuri și continuând pe lungimea firului de păr,” explică Ken Paves, un stilist celebru și fondator al colecției Hairdo by Ken Paves.

„Acest lucru face ca părul să pară și să se simtă uscat, aspru, încrețit și tern.”

Există mulți factori care pot contribui la apariția vârfurilor despicate, dar de cele mai multe ori, acestea sunt cauzate de deshidratare și abuz de styling.

„Vârfurile despicate pot apărea din multe motive, dar cel mai des se întâmplă părului care este stilizat excesiv cu instrumente fierbinți, tratamente de colorare, relaxanți și uzura zilnică. Adesea, persoanele care folosesc întotdeauna plăci de îndreptat părul se confruntă cu păr despicat și uscat," explică Elba Rodriguez, ambasador pentru John Frieda House of Frieda.

Anumite produse de îngrijire a părului, în special cele care conțin alcool și parfumuri pot fi de asemenea dăunătoare și deshidratante.

„Agenții agresori din mediu, cum ar fi soarele și poluarea, afectează de asemenea calitatea părului, făcându-l mai predispus la deteriorare, ceea ce poate provoca vârfuri despicate”,  adaugă Paves. „În plus, dieta afectează pielea, părul și unghiile.”

Sunt vârfurile despicate semnul a ceva mai rău?

Vârfurile despicate pot indica faptul că produsele tale de îngrijire a părului sunt sub standard sau că părul tău a fost supus unui stres mecanic excesiv. Dacă observi despicături la capetele părului, acesta este de obicei un semn că trebuie să-ți reevaluezi obiceiurile de îngrijire.

Potrivit lui Rodriguez. „Deși există multe produse care pot ajuta la mascarea și repararea vârfurilor despicate, dacă nu sunt tăiate, despicăturile merg mai sus pe lungimea firului de păr și pot provoca ruperea părului la lungimi inegale, forțându-te să te tunzi.”

Odată ce părul tău este despicat, nu poți repara sau inversa deteriorarea cu balsamuri sau alte produse de îngrijire a părului. Așadar, tunsul sau tăierea părului de către un profesionist la salon este, fără îndoială, cea mai bună modalitate de a îndepărta vârfurile despicate.

Evită tehnicile de tăiere cu lumânarea

Pentru a îndepărta vârfurile despicate, unii oameni optează pentru o tehnică braziliană de tăiere cu lumânarea cunoscută sub numele de Velaterapia, în care stiliștii răsucesc diverse secțiuni de păr și trec o lumânare aprinsă dedesubt. După arderea vârfurilor despicate, părul este spălat și i se aplică o mască de hrănire profundă, urmată de uscare pentru un finisaj perfect. Totuși, în ciuda rezultatelor bune pe termen scurt, mulți experți în îngrijirea părului spun că această metodă poate deteriora cuticula părului și poate lăsa firele de păr mai deteriorate pe termen lung.

Cum să îndepărtezi vârfurile fără să pierzi lungimea

Poate suna contraintuitiv, dar cea mai bună modalitate de a îndepărta vârfurile despicate și de a-ți menține părul sănătos fără a pierde din lungime este să faci vizite frecvente la salon. Persoanele cu vârfuri despicate ar trebui să planifice vizite la coafor la fiecare șase săptămâni pentru tuns.

 Dacă combini acest lucru cu un plan de prevenire a deteriorării viitoare, ar trebui să începi să vezi mai puține vârfuri despicate în timp.

„Tunsorile de rutină pot îndepărta vârfurile despicate, dar prevenirea este întotdeauna cea mai bună,” spune Paves.

„Nu practic tehnici alternative pentru îndepărtarea vârfurilor despicate, altele decât tăierea cu foarfeca. Există multe instrumente de tăiere a vârfurilor despicate disponibile, nu sunt prima mea alegere, dar dacă decizi să mergi pe această cale, citește toate recenziile înainte de a achiziționa pentru a decide dacă merită încercat”, sfătuiește Paves.

Cum să maschezi deteriorarea

O modalitate de a ascunde vârfurile despicate este să adaugi extensii de păr sănătoase.

„Acest lucru nu doar că maschează vârfurile despicate, dar și protejează părul clienților mei de abuzul de styling. Extensiile Hairdo vin într-o varietate de stiluri și opțiuni pentru a crea orice look fără stilizare excesivă, dar și pentru a adăuga volum și lungime pentru a acoperi aproape orice cantitate de deteriorare,” spune Paves.

Poartă-ți părul strâns și folosește accesorii

Prinderea părului într-un coc sau o împletitură poate, de asemenea, să distragă atenția de la vârfurile despicate până când ai timp să mergi la salon pentru o tunsoare.

Cocurile stil chignon sunt deosebit de eficiente în ascunderea vârfurilor părului, deși poți experimenta și cu stiluri care includ eșarfe, cleme și alte accesorii atrăgătoare pentru a distrage atenția de la deteriorare.

Folosește seruri și tratamente de hrănire

Părul fragil sau rupt poate duce la fire rebele. Acest lucru face ca vârfurile despicate să fie mult mai vizibile pentru cei din jur, deoarece tind să încadreze fața. Pentru a le îmblânzi, încearcă să folosești seruri de păr, balsamuri leave-in sau ceară pentru păr deoarece toate acestea pot menține firele de păr în loc. Deși nu vor rezolva problema, îți vor oferi un aspect mai îngrijit și vor preveni evidențierea problemei.

Ajustează îngrijirea la textura părului tău

Stilizarea părului în concordanță cu textura sa naturală poate ajuta la evitarea supra-stilizării cu instrumente fierbinți. De exemplu, este mai puțin probabil să vezi vârfuri despicate sau ruperea părului dacă alegi stiluri care să îmbunătățească aspectul părul tău creț, în loc să lucrezi împotriva acestuia cu un aparat de îndreptat sau tratamente chimice.

„Un sistem bun de îngrijire a părului care se adresează în mod special nevoilor texturii și tipului tău de păr și o rutină de stilizare care nu pune prea mult stres pe păr și nu provoacă daune pot face minuni,” spune Paves.

Alege produsele potrivite pentru repararea părului

Deși balsamurile și măștile de reparare a părului nu vor remedia daunele deja făcute, acestea pot ajuta la prevenirea vârfurilor despicate în viitor.

„Când vine vorba de vârfuri despicate, unele produse sunt prietenii noștri,” spune Rodriguez. De exemplu, poți proteja părul de vârfurile despicate pulverizând pe ultimii doi centimetri de păr o soluție de apă și ulei de măsline. Reaplică această mască de păr o dată pe săptămână pentru a îmbunătăți sănătatea și textura părului, reducând în cele din urmă ruperea.

Usucă-ți părul cu grijă

Modul în care îți usuci părul contează. Dacă îți usuci părul cu prosopul, folosește un prosop din microfibră sau un tricou moale pentru a trece de la păr ud la păr umed, tratând părul cu produse de protecție înainte de a folosi orice instrumente de uscare. Evită setările de căldură ridicată pe uscătorul de păr sau chiar renunță complet la uscarea cu căldură pentru a păstra uleiurile naturale ale părului.

Prin îngrijirea părului cu practici de uscare și stilizare atente, produse de protecție a părului și vizite regulate la salon, ar trebui să observi mai puține vârfuri despicate în timp. Prevenirea este cheia, spun experții, dar pentru că unele vârfuri despicate sunt inevitabile, tunsorile regulate sunt un alt instrument important în arsenalul tău de îngrijire a părului.

Sursa: Bestlife online