7 moduri prin care poţi reduce riscul de cancer. Sfaturile dr. Irina Mateieş

image

Riscul de a face cancer poate fi redus şi prin stilul de viaţă, iar alimentaţia are un rol important.

Dr. Irina Mateieş, medic şi nutriţionist specializat în nutriţie oncologică, recomandă următoarele lucruri pentru a reduce riscul de a face cancer.

■ Nu fuma! Dacă ești fumător, cel mai util lucru pe care îl poți face pentru a reduce riscul de cancer este să te lași de fumat. Acest lucru, evident, nu este ușor de realizat. Să nu crezi că este vina ta, că nu ai voință sau alte asemenea basme - fumatul dă dependență și pentru a te lăsa este posibil să ai nevoie de produse cu nicotină de la farmacie (discută cu medicul tău de familie) și foarte posibil să îți fie necesar un psiholog, pentru a putea reuși să te lași. De asemenea, mulți oameni au nevoie de câteva încercări nereușite, până reușesc să se lase de tot. Așa că nu te descuraja! Chiar dacă ai mai încercat să te lași și nu a fost cu succes, asta nu înseamnă că nu merită să încerci din nou.

Evită alcoolul! În ceea ce privește unele cancere și cantitățile moderate de alcool pot crește riscul. Din ce știm până acum, alcoolul crește riscul pentru cancerele - colorectal, sân, esofag, stomac, ficat, cancerele ORL (gură, laringe, faringe).

2/3 din farfurie să fie din plante, adică legume, fructe, leguminoase, cereale integrale, dacă nu ai alte probleme de sănătate care să te limiteze.

Limitează băturile dulci! Hidratează-te cu apă sau alte băuturi fără zahăr și folosește băuturile dulci ocazional!

■ Țintește către un minim de 150 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână. Începe cu cât poți și adaugă pe măsură ce devii mai puternic!

Dormi bine! Ștabilește-ți o anumită oră la care să mergi la culcare și încearcă să te ții de ea.

Nu lua suplimente sau medicamente de care nu ai nevoie. Să nu crezi că poți înlocui o dietă echilibrată cu suplimente! Plus, despre unele suplimente s-a dovedit că pot crește riscul de cancer.

Vezi şi: Doar 2 astfel de băuturi pe zi dublează riscul de a face cancer! Studiu