Cum să dăruieşti când nu ai mulţi bani? Sfatul psihologului Adriana Petrescu

2 cutiute cadou shutterstock bun jpg jpeg

E posibil să faci cadouri de Crăciun când nu ai resurse materiale? Psihologul Adriana Petrescu ne-a dat câteva idei cum să-i facem pe cei dragi fericiţi cu investiţii minime, care să vină din suflet şi din imaginaţie.

În mod obişnuit, când dăruim, avem un motiv şi un obiectiv, nu? Motivul în această perioadă este clar: Sărbătorile. Scopul: să reuşim să bifăm cadouri pentru toată lumea şi de sfârşitul acesta de an. Pentru că aşa se aşteaptă toată lumea... Desfăşurarea de forţe pentru achiziţionarea cadourilor are precizie matematică: avem un buget, îl împărţim astfel încât să ajungă câte un dar şi la părinţi, şi la soţ, şi la copii... De regulă, cumpărăm cadouri pe care am fi vrut noi să le primim... De multe ori, darurile nici măcar nu ajung la sufletul celui vizat. Şi se pierd în înşiruirea atâtor Crăciunuri...

Specialistul nostru Adriana Petrescu te sfătuieşte să faci următorul exerciţiu de imaginaţie: ai resurse materiale minime (ori nu ai un buget alocat pentru Sărbători), o familie numeroasă şi dorinţa de a le face pe plac celor dragi. Ce le oferi? Cum le dăruieşti astfel încât să se simtă preţuiţi, şi nu nemulţumiţi că nu i-ai inclus pe lista ta de cadouri? Pentru acest lucru, nu există o tehnică pe care s-o înveţi. Există doar emoţie. Din emoţia celui dăruieşte se nasc cele mai frumoase cadouri. Care, odată ajunse la destinaţie, îi trezesc celuilalt emoţii felurite: sentimentul de a fi apreciat, iubit, valorizat...

Darul nu e o monedă de schimb

Prima regulă pentru a da celorlalţi cadouri care să conteze şi care să nu solicite resurse materiale este să poţi da fără să aştepţi nimic la schimb. Să te aşezi liniştit şi să te întrebi: ce-şi doreşte celălalt să primească cel mai mult de la mine? Cum nu le putem oferi celor dragi maşinile, casele şi vacanţele visate, putem să le oferim din emoţia noastră. Ai tot avut certuri cu soţul în ultima perioadă? Ce ar fi să-i acorzi mai multă înţelegere şi susţinere? Am auzit zilele trecute un domn căsătorit de peste 20 de ani spunând că soţia s-a trezit în mijlocul nopţii şi i-a zis că-i este foarte drag. Nici n-a putut adormi la loc de emoţie. Iar a doua zi, „se umfla tot în pene”. Nici n-a mai contat că soţia nu-şi mai aducea aminte mărturisirea. Ce zici dacă această emoţie va fi darul tău către el pentru următorul an? Iar părinţilor le poţi da promisiunea ta că vei avea mai multă grijă de ei, că-i vei suna de mai multe ori.

Sau mai poţi crea o atmosferă perfectă de Crăciun. Mai ales copiii o să fie încântaţi. Îi strângi pe toţi ai casei din timp şi îi rogi să te ajute. Care să decoreze pomul, care să-ţi cearnă făina... Care să se ocupe de schimbatul posturilor radio cu colinde... Porniţi din timp cu pregătirile, astfel încât până în ziua de Ajun să fie totul pus la punct. Să miroasă a cozonaci, să se audă muzica şi să fie masa pusă cu grijă şi cu bunătăţi după pofta inimii celor dragi. Iar mama să aibă timp să se pregătească cum se cuvine pentru masa festivă. Acesta să fie cadoul pentru familia ta iubită!

Ce spune specialistul Adriana Petrescu, psiholog

3 adriana petrescu bun jpg jpeg

Cred că noi uităm tot timpul cât de importantă este viaţa, ni se pare foarte normal să ne trezim dimineaţa, lucurile să meargă foarte bine... Poate n-ar trebui să uităm că într-un loc de pe lumea asta, unii copiii n-or să aibă de Crăciun nici curent, nici părinţi, nici casă... Bine, nu trebuie să mergem către pesimism, ci către realism, realitatea românească. Trebuie să ne aducem aminte că suntem un popor frumos, cu emoţie. Trebuie să ne aducem aminte că ne vedem destul de rar cu familia, iar atunci când ne vedem, vorbim puţin, ne plângem, ne răstim unii la alţii... Eu aş strânge familia în jurul meu, să ofer iertare, să mi se ofere iertare... Este momentul frumos în care să făureşti vise, în care să-ţi asumi nişte comportamente. Să fii mai bun, să fii un bun părinte. Nu înseamnă să nu le dai daruri celor dragi. Dar un dar făcut de mâinile tale valorează mai mult decât orice cadou, pentru că l-ai făcut tu, l-ai dăruit.