Cum ne putem schimba Mentalitatea?

1 pexels photo 355952 jpg jpeg

În anumite cazuri, întâlnim acele persoane care indiferent de situaţie – în carieră, în relaţii, în prietenie - se simt presate să-şi confirme abilităţile, talentele, inteligenţa. Sunt cei care se tem că vor da greş, că ar putea să pară proşti, care nu încep activităţi dacă nu sunt siguri că pot câştiga.

“Şi acum ar putea să apară întrebarea… şi ce este rău în asta? Ce este rău în a avea o mentalitate fixă? Oamenii care au o mentalitate fixă sunt mai puternic afectaţi de frica de eşec. Dacă tu crezi că abilitatea este fixă, orice nereuşită spune că eşti incompetent şi nu poţi face nimic în legătură cu asta. Frica de eşec şi de ratare te va ţine în loc şi îţi va determina aproape toate alegerile pe care le vei face în viaţă”, spune specialistul.

În opoziţie, mentalitatea de creştere este credinţa că te poţi dezvolta prin experienţă, prin efort şi învăţare. Orice abilitate poate fi dezvoltată, inclusiv inteligenţa. Conform acestei mentalităţi, poţi să te naşti cu talent, dar dacă nu îl cultivi nu vei ajunge la performanţe superioare.

Înţelegând diferenţele între cele două tipuri de mentalitate, vom vedea că lucrurile sunt strâns legate între ele: convingerea că însuşirile noastre sunt bătute în cuie ne determină multe gânduri şi fapte, la fel şi aceea că însuşirile noastre pot fi dezvoltate.

Iată câteva abordări generale, explicate de hipnoterapeutul Eugen Popa, preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză, pentru  pune bazele unui mentalităţi de creştere:

Cum poate ajuta hipnoza în schimbarea mentalităţii?

Mentalitatea are la bază setul propriu de credinţe dobândite de-a lungul vieţii, adânc înrădăcinate în subconştient. Ea este cea care determină modul în care privim diferitele circumstanţe ale vieţii noastre. “Experienţele de viaţă pe care le avem şi credinţele pe care ni le-au transmis părinţii / familia / profesorii determină modul în care va fi funcţiona gândirea noastră. Cu cât credinţele noastre sunt mai pozitive şi orientate spre acceptare, asumare şi dezvoltare,  cu atât avem o perspectivă mai bună. În schimb, modelul de gândire negativ bazat pe frici şi anxietate, ne va conduce către o perspectivă închisă, deloc flexibilă asupra vieţii. Hipnoza poate interveni cu succes exact în modificarea acestor credinţe negative”, explică Eugen Popa.

Subconştientul este tărâmul emoţiilor, este arhiva amintirilor, este partea minţii care percepe realitatea prin intuiţie. Emoţiile sunt în strânsă legătură cu crezurile, valorile noastre. Subconştientul nu judecă faptele aşa cum o face mentalul conştient, el acceptă gândurile transmise din partea conştientului fie că sunt bune sau rele. Subconştientul nu este capabil să facă selecţii sau comparaţii, deci nu poate raţiona.

“Subconştientul este în permanenţă sensibil la toate sugestiile, fie că ele provin direct de la mintea conştientă, fie din exteriorul subiectului în cauză. Principala funcţie a subconştientului este de a ne proteja. Modul în care acesta înţelege şi învaţă o situaţie, o întâmplare, influenţează reacţia viitoare la o situaţie similară. Atât acţiunile pe care le-ai comis cât şi gândurile pe care le-ai avut în trecut te urmează inconştient producând rezultate bune sau mai puţin bune, în funcţie de natura lor. Hipnoza cunoaşte limba subconştientului şi ştie cum să comunice direct cu acesta. Hipnoza este calea, este terapeutul subconştientului. Hipnoterapia este este cea mai cunoscută formă de (auto)terapie care lucrează la nivel subconştient, oferind un mod rapid, uşor şi chiar plăcut de schimbare. Oricum schimbarea înseamnă ceva, menţinerea schimbării este cu totul altceva. Hipnoza oferă rezultate pe termen lung, tocmai pentru că lucrează la nivel de crezuri şi credinţe”, conchide preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză, Eugen Popa.