Cinci motive pentru care este important să-ţi iei concediu în fiecare an

1 palarie ochelari de soare aparat foto cocktail jpg jpeg

O viaţă profesională dinamică vine la pachet cu satisfacţii, dar şi cu multe provocări. Presiunea de a atinge anumite obiective, programul prelungit şi imprevizibilitatea de pe piaţa muncii ne pot face pe mulţi dintre noi să ne simţim demotivaţi, stresaţi şi nemulţumiţi de slujba noastră. De aceea, este important să ne luăm, cel puţin o dată pe an, o vacanţă. Concediul nu este util doar pe plan personal, ci ne ajută să fim mai productivi şi mai implicaţi şi pe plan profesional.

Era digitală nu numai că ne-a ajutat să ţinem legătura cu cei dragi sau cu cei aflaţi departe,  ci ne şi menţine aproape în permanenţă conectaţi la locul de muncă. Mesajele de la birou, apelurile clienţilor şi şedinţele virtuale ne lasă rareori privilegiul de a ne bucura de relaxare, nici chiar în zile libere. 

Cu toate acestea, este foarte important să fim conştienţi că e important să facem pauze, să profităm mai mult de weekenduri şi să ne luăm concediu cel puţin o săptămână pe an. Organismul nostru este programat să suporte o anumită doză de stres în fiecare zi. Atunci când depăşeşti limita, o să te simţi epuizat, inclusiv emoţional. Dacă încă nu eşti convins că ai nevoie de concediu, iată cinci alte motive.

Diminuează stresul şi îmbunătăţeşte productivitatea

Acestea sunt două dintre cele mai semnificative avantaje ale concediilor. Angajaţii care îşi iau concediu tind să se întoarcă mai relaxaţi şi mai dinamici. De asemenea, studiile de specialitate au arătat că, după concediu, angajaţii se simt mai eficienţi şi mai mulţumiţi de locul lor de muncă. Acest lucru se datorează diminuării stresului. Aşadar, dacă vrei să fii mai creativ, mai productiv şi mai eficient la locul de muncă, nu ezita să înaintezi o cerere concediu şi să te bucuri de o vacanţă binemeritată. 

Reduce riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare

Stresul este unul dintre factorii care contribuie semnificativ la apariţia unui număr impresionant de afecţiuni, în principal pentru că afectează sistemul imunitar. Persoanele stresate se îmbolnăvesc mai des şi în unele situaţii pot dezvolta şi afecţiuni mintale, cum ar fi depresia. Pe de altă parte, cercetătorii au observat că persoanele care merg în concediu  cel puţin o dată sau de două ori pe an prezintă un risc mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare. 

Îmbunătăţeşte concentrarea

Aşa cum am subliniat şi anterior, concediul te ajută să scapi de stres şi să te relaxezi, beneficiile resimţindu-se la nivelul întregului organism. O altă consecinţă a unei vacanţe o reprezintă o capacitate mai bună de concentrare. Având mintea calmă şi relaxată, poţi lua mai uşor decizii adecvate şi poţi să-ţi sporeşti productivitatea. Potrivit cercetărilor, mai mult de 70% dintre angajaţii care îşi iau în mod regulat concediu s-au simţit mai pregătiţi să facă faţă stresului de la slujbă.

Mai mult timp cu cei dragi

Datorită presiunii constante de la birou şi a programului de lucru prelungit, devine aproape imposibil din punct de vedere fizic să petreci timp de calitate cu familia şi cei dragi. Acest lucru duce la fragilizarea legăturilor de familie şi de prietenie. Concediile sunt mijloacele de a întări legăturile familiale şi de a petrece timp cu prietenii. De asemenea, amintirile frumoase create împreună consolidează respectul reciproc şi afecţiunea dintre oameni. 

Somn de calitate

Când eşti în concediu, este mult mai probabil să beneficiezi de 8-9 ore de somn neîntrerupt. Această eliminare a stresului din rutina de zi cu zi şi îmbunătăţeşte calitatea generală a somnului cu peste 30-40%. De asemenea, în concediu, avem tendinţa de a petrece mai mult timp în aer liber, ceea ce te ajută să dormi mai bine. Aşadar, concediul este şi o oportunitate de a ne îmbunătăţi echilibrul general al organismului.

Aşadar, concediul înseamnă mai mult decât absenţa de la birou. Este un obicei sănătos care ne ajută să beneficiem de o sănătate mai bună, să petrecem timp cu cei dragi, şi, în cele din urmă, să avem o activitate profesională mai bună.

Sursă foto: Pexels.com