Ce trebuie să ştii despre bacteria ulcerului

1 shutterstock 750961489 jpg jpeg

Cauza frecventă a apariţiei ulcerului este infecţia cu Helicobacter pylori. Aproape jumătate din populaţia globului şi peste 60% din populaţia României este infectată cu această bacterie, dar numai 10% face ulcer. Cum se manifestă infecţia, cum o depistezi şi tratezi, află în articolul nostru.

În cele mai multe cazuri, contractarea infecţiei cu Helicobacter pylori se produce în copilărie, contaminarea făcându-se prin mâini murdare. Bacteria poate fi luată şi din apa de băut netratată corespunzător ori din fructe sau legume crude, care nu au fost bine spălate. Infecţia se dezvoltă mai uşor la membrii aceleiaşi familii şi la persoanele instituţionalizate, pentru că se transmite mai uşor.

Ce complicaţii are infecţia

Este bine de ştiut că bacteria Helicobacter pylori se poate menţine în stomacul unei persoane din copilărie şi până la vârsta adultă, fiind factor de risc pentru afecţiuni digestive. Bacteria se lipeşte cu uşurinţă de pereţii stomacului, unde provoacă infecţii. Acestea duc la dezechilibrul florei intestinale şi implicit, la înlăturarea barierei de protecţie împotriva acidului gastric. Helicobacter pylori este implicat în apariţia sindromului dispeptic, a gastritelor acute şi cronice, a ulcerului gastric (în 70% din cazurile de ulcer gastric şi în 90% din ulcerele duodenale). În cazuri grave, infecţia cu Helicobacter pylori poate duce la apariţia cancerului gastric.

Nu are mereu simptome

Poţi fi infectat cu Helicobacter pylori fără să ştii acest lucru – în jumătate din cazuri, infecţia nu produce manifestări. Când apar simptome, poate fi vorba despre durere în partea superioară a abdomenului sau în zona coastelor. Arsurile gastrice, scăderea în greutate, lipsa apetitului, balonarea, greaţa şi scaunul închis la culoare sunt alte simptome care ar putea fi puse pe seama infecţiei cu Helicobacter pylori.

Opţiuni de diagnostic

Testarea infecţiei cu Helicobacter pylori este recomandată în mod special persoanelor cu ulcer, cu manifestări dispeptice, celor care au cazuri de cancer gastric în familie.   

Există mai multe tipuri de analize prin care se pune în evidenţă prezenţa bacteriei în organism. Astfel, se poate face dozarea anticorpilor anti Helicobacter în sânge, antigen Helicobacter pylori din materii fecale, dar şi un test respirator cu uree, o metodă neinvazivă. O altă opţiune de diagnostic este endoscopia digestivă cu biopsie.

Cum se tratează corect

Tratamentul infecţiei cu Helicobacter pylori se face cu antibiotic şi cu un protector gastric, în anumite doze. După terminarea terapiei trebuie confirmată eradicarea bacteriei (la 2 săptămâni de pauză medicamentoasă, fie prin test respirator, fie prin testarea antigenică din materiile fecale). Dacă Helicobacter este în continuare prezent, se apelează la a doua linie de tratament, ce combină protectorul gastric cu alte antibiotice, iar dacă şi această schemă nu dă rezultate, se recurge la a treia linie de terapie în care se fac alte asocieri antibiotice. Este foarte important ca persoana să respecte regulile de administrare a tratamentului, pentru ca şanele de vindecare să fie maxime.