5 lucruri pe care un medic le evită pentru a reduce riscul de cancer de colon

Un studiu al American Cancer Society  a arătat că sunt în creștere cazurile de cancer colorectal la persoanele tinere în creștere în 27 din 50 de țări la nivel global.

polip colon jpg

Canceru de colon evoluează din unii polipi situați pe colon, sub acțiunea unor factori favorizanți. Foto: Shutterstock. 

Cercetările indică faptul că alegerile din stilul de viață și alimentația joacă un rol major în riscul de cancer colorectal. Recent, într-o postare pe Instagram, o chirurg oncolog colorectal din Los Angeles, Dr. Karen Zaghiyan, a enumerat cinci lucruri pe care le evită pentru a-i scădea riscul personal de cancer.

Carne procesată 

Pe primul loc pe lista “de evitat” a Dr. Karen se află carnea procesată, bacon, pepperoni, mezeluri, etc.

Studiile au arătat că consumul regulat de carne procesată se asociază cu un risc crescut de aproximativ 13–22% pentru cancer colorectal. 

Un raport al American Institute for Cancer Research (AICR) subliniază că doar 50 de grame de carne procesată consumată zilnic sunt suficiente pentru a crește semnificativ riscul. 

Carne gătită pe flacără 

Al doilea element pe care Dr. Karen îl evită este carnea gătită direct pe flacără sau la temperaturi foarte ridicate. Gătirea astfel poate produce compuși nocivi, precum amine heterociclice (HCA) și hidrocarburi aromatice policiclice (PAH), care, în studii pe animale, s-au dovedit a provoca tumori, inclusiv la nivelul colonului.

Astfel, consumul frecvent de carne foarte rumenită sau arsă poate crește riscul de cancer colorectal. 

Folosirea antibioticelor 

Pe lista Dr. Karen se află și folosirea frecventă a antibioticelor pentru infecții ușoare sau răceli. Aceasta se bazează pe date conform cărora utilizarea antibioticelor la adulți (în special între 20 și 59 de ani) pentru o perioadă îndelungată (mai multe luni) ar putea crește cu 36–69% șansele de a dezvolta leziuni precanceroase în colon mai târziu în viață.

Impactul antibioticelor asupra microbiomului intestinal și echilibrului bacterian din intestin poate avea consecințe pe termen lung asupra sănătății colonului. 

Alimente ultraprocesate

Al patrulea tip de alimente evitat spune Dr. Karen sunt alimentele ultraprocesate adică produse industriale, cu mulți aditivi, conservanți, arome artificiale, cu conținut redus de fibre. Acestea sunt adesea ready-to-eat sau gata de încălzit și consumat. 

Conform unui studiu recent (2025) care a urmărit aproape 30.000 de femei sub 50 de ani, persoanele cu cel mai ridicat consum de alimente ultraprocesate aveau un risc cu aproximativ 45% mai mare de a dezvolta adenome (formațiuni precanceroase) comparativ cu cele care le consumau rar sau deloc. 

Pe scurt: dietele bogate în alimente procesate industrial, sărace în fibre și nutrienți naturali, par să contribuie la creșterea riscului de cancer de colon. 

Apa de gură cu alcool

Ultimul element pe care Dr. Karen îl evită este folosirea zilnică a apei de gură care conține alcool, un obicei aparent nevinovat, dar care, după unele studii, poate perturba microbiomul oral. În urma folosirii zilnice, pentru mai multe săptămâni, s-au observat creșteri ale anumitor bacterii oportuniste, bacterii despre care s-a raportat că sunt asociate cu boli periodontală, cancer esofagian și chiar cancer colorectal. 

Deși cancerul colorectal poate evolua inițial fără simptome evidente, există câteva semne timpurii la care merită să fii atent:

  • Schimbări persistente ale tranzitului intestinal: diaree, constipație sau scaune mai subțiri.
  • Sânge în scaun, fie că este roșu deschis sau de culoare închisă. 
  • Disconfort abdominal constant, crampe, gaze, balonare sau durere. eutate inexplicabilă, oboseală, slăbiciune, adesea din cauza malabsorbției sau a pierderii lente de sânge. 
  • Senzația că intestinul nu se golește complet după defecație.

Dr. Karen avertizează că ignorarea acestor semne sau amânarea consultului medical pot duce la diagnosticarea tardivă, când boala este deja avansată, iar prognosticul este semnificativ mai grav.

De ce merită să ții cont de aceste recomandări

Riscul de cancer colorectal nu mai este limitat la persoanele în vârstă, în ultimii ani s-a observat o creștere îngrijorătoare a cazurilor la tineri. Dieta și stilul de viață au un impact major: reducerea cărnii procesate și a alimentelor ultraprocesate, evitarea excesului de carne gătită pe foc, folosirea responsabilă a antibioticelor și protejarea microbiomului oral pot contribui la reducerea riscului. Vigilenta față de semne de alarmă și consultul medical la timp pot face diferența între un diagnostic precoce (ușor de tratat) și unul tardiv, cu evoluție mai gravă.

Sursa: The Times of India