Ce rişti dacă nu tratezi o infecţie dentară

1 shutterstock 1845308953 jpg jpeg

Netratate, afecţiunile dinţilor pot afecta inima, rinichii şi articulaţiile. Cariile neglijate, lucrările dentare realizate incorect şi traumele externe care afectează nervul dinţilor sunt principalele cauze care duc la producerea infecţiilor orale.

Igiena bucală precară favorizează şi întreţine atât infecţiile de la nivelul dinţilor, cât şi pe cele care afectează gingiile. În cazul infecţiilor dinţilor, în majoritatea cazurilor este implicat nervul care se prelungeşte în direcţia rădăcinilor. Afectarea nervului duce la producerea unei infecţii la rădăcina dintelui şi chiar în regiunile învecinate. Cele mai multe astfel de infecţii sunt cauzate de cariile netratate sau de lucrările dentare care nu au fost fixate corect.

Citeste si: Motive pentru care ţi se usucă gura

Abcesul nu trebuie neglijat

În cazul cariilor neglijate, acestea evoluează, dând complicaţii. Una dintre ele este abcesul dentar, care trebuie considerat o urgenţă medicală. Bacteriile din astfel de abcese pot trece în sânge (bacteriemie), în cazuri grave dând septicemie. O altă complicaţie a abcesului dentar este inflamarea ţesutului moale sublingual (angina Ludwig), ce poate duce la tumefierea gâtului şi la îngreunarea respiraţiei. Aproape 90 la sută din cazurile de angină Ludwig sunt date de infecţiile bucale. Această complicaţie se tratează fie cu antibiotice, fie chirurgical, pentru îndepărtarea puroiului acumulat în ţesutul moale.

Inima poate fi afectată  

Pe lângă eventuala pierdere a dintelui, infecţiile produse în cavitatea bucală se pot răspândi la nivelul altor organe, precum inima. Medicul Raluca Manea atrage atenţia că în cazul cardiacilor, problemele dentare pot duce la miocardită, infecţii ale muşchilor inimii. De asemenea, bacteriile date de infecţiile bucale sunt factor de risc pentru ateroscleroză şi endocardită (infecţie a valvelor inimii).

O altă complicaţie a infecţiilor dentare netratate, date mai ales de carii la nivelul premolarilor superiori, o reprezintă sinuzita maxilară acută, afecţiune care se manifestă prin secreţie nazală abundentă, cu un miros urât. În acest caz, se va trata mai întâi infecţia de la nivelul cavităţii bucale.

Din cauză că diabetul scade rezistenţa în faţa infecţiilor, pacienţii diagnosticaţi cu această boală au un risc mai mare de a face gingivită sau xerostomie (senzaţie de arsură a gurii), de aceea trebuie să acorde o atenţie specială igienei orale.

Bacteriile ajunse în sânge mai pot afecta rinichii, căile respiratorii şi articulaţiile. Potrivit unui studiu de specialitate, infecţiile gingivale favorizează riscul de apariţie a cancerului.

Riscante pentru gravide

În cazul femeilor care doresc să rămână însărcinate, medicii le recomandă să îşi trateze înainte eventualele probleme dentare. În caz contrar, pot apărea gangrene pulpare date de agravarea unei carii. Există un risc ca infecţiile bucale să afecteze fătul sau să ducă la naştere prematură. Şi în cazul copiilor pot apărea probleme din cauza neîngrijirii dinţilor de lapte. Infecţia microbiană atacă structura dinţilor permanenţi.